SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Isnin, 23 September 2013

KURSUS ASAS INSTRUKTOR SENAMROBIK 2013

Hi korang aku nak share aktiviti hujung minggu aku. Serius dalam hati mak dah teringat anak dan suami, kesian diaorang sendiri kat rumah. Hujung minggu tu terasa pendek sangat sebab tak dapat nak membuta sampai tengahari T_T, tapi takpe kerana ilmu ku ikutkan jua. Pahala jugakkan namanya..

Aktiviti berlangsung selama 2 hari (sabtu till ahad) jam 8-6petang bertempat di Institut Kemahiran Belian Negara Kuala Langat. Pict tak banyak sangat tau, ni pon nasib ade ihsan dari teman-teman, mak jemah malas nak bawak HP kehulu ke hilir..:)

Day 1 - Bergambar sebelum aktiviti bermula, actually muka-muka yang ada ni memang dah selalu jumpa so tali persahabatan tu dah mula ada walaupun jumpa tu kadang-kadang dan jarang sekali. Tak salahkan nak manis muka meramaikan kawan, bukan gediks tau. Tapi ada jugak dah berpuluh kali jumpa muka still ketat je, itu sumpah mak tak senyum lagi, aptb. Mak rasa dia buget good good tau, tak pon dia iri hati jelous dengan mak nokss XOXO..

Selepas pendaftaran, warming up dimulakan dulu, ofcos la kan kata event senamrobik :) Havent sangat, dapat berpeluh pagi-pagi lagi. Nampak tak aku terselit dicelah-celah orang ngeee..

Pict ni waktu rehat, kitorang sebenarnya ada sessi pembelajaran dari asas senamrobik. Dari segi Etika & ciri2 seorang instruktor, fasa-fasa aerobik, high impact, low impact, non impact, cara elak kecederaan, dan yang paling sukar bagi aku nak belajar otot-otot badan (otot kecil otot besar)hamstring, deltoid, sternocleidomastoid, adductor, abductor ok tu je aku tau. Mak dah tua, slow gile ram kepala aku..

Tapi paling best bagi aku time belajar nama gerakan dan belajar kira beat. Sebelum ni bila instruktor sebut je nama gerakan baru aku tau, sekarang sebut je hahahhaaaa, angkuh mak nokssss. Step touch, V-step, knee lift, leg lift, mambo, arm roll, grapevine wahwahwahhh tunjuk hebat nampakkk. Korang jangan nak kutuk-kutuk aku ye, aku ni budak baru belajar. Nak jadi instruktor siap buka class tu memang tak la, tapi sekadar nak belajar ;)

Day 2 - Hari ke dua sebelum sessi pembelajaran, wajib bergambar dulu. Lepas tu wat aerobik senamseni dan sessi pembelajaran chereo dimulakakan. Pelatih instruktor diminta present seperti event senamrobik. wahhhh kecut mak, mak tak biasa dok atas pentas macam tu nokkkss..

Ni team aku, TOMOI. Time ni akak Salmiah tengah buat present pastu aku pulak dan seterusnya. Time aku pulak, boleh hilang kiraan beat tu mungkin sebab aku dah biasa tak sebut beat kot. Semua orang kena buat tanpa excuse ok. Nangis la kau .

See akak ni steady je, umur dah 4++ tau. Time present ada yang tak terbuka mulut pun ada, yang diam kaku ada, yang terover pun ada hahaaa tapi pape pun semua orang ok. Biasala tu kelam-kabut, namanya pun kursus ASAS he3..

Selepas selesai sessi present tu, ada pulak ujian bertulis subjektif 25 soalan. Adeeiiii mak jemah taktau nak jawab ape, beserah. Hope cekgu2 yang tanda paper i tak menangis tengok jawapan i..
Ini lah gaya mak-mak orang nak ambil exam, yang menonggeng layan bertimpuh lain, tak kurang kaki dah terangkat sebelah pun ada. Tutup mata je la kalau nampak ape-ape heheheee. Actually petang tu ada event AerobikFun individu tapi HP mak dah takde bateri, yang penting mak tak menang pape hahahaaa. Mak dah tak terdaya dah masa tu, kepala hotak ku ingat rumah je..



Hoyeeee dapat sijil, dah boleh jadi instruktor kecil-kecilan ni hhahhaaaaaa gelak sambil garu vontot. Last sekali bergambar reramai sebelum kitorang cabutttt balik. Hope lepas ni kalau diizinkan dapat la aku join lagi, kalau tak simpan je niat, sebab tau diri takla berbakat mana uhukks..:)

Sampai balik uma kepala asek ingat 12345678, 22345678, Ready for V-step, 432 let go!!
Hahaha penangan Along la ni..
*Along fasilitator yang dijemput memberi kursus kat we all..

2 ulasan:

  1. Tahniah yunk..!!!..tp i mcm tau la spe yg u mksudkn baget bagus tu.
    hihihi..wlu da brpuluh2 kali jmp pn sombong..tu nmye brlagakkkk..hahaha..kta bia je dia dgn cra dia..yg pntg kta happy..hihihi

    BalasPadam
  2. Hi3.. tau ye.. Alamak.. takpe kita simpan dlm2.. abaikan mereka2 itu.. Yela mungkin kita ni tak setaraf dengan dia.. Sentap sangat ayat kita ni kan hhaaaa ;)

    BalasPadam