SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Jumaat, 16 Ogos 2013

Pengalaman Courts Mammoth

Hurmmm..
Ada sesiapa yang pernah beli barangan Courts?
Aku rasa mesti ramaikan dan aku percaya ramai yang membeli secara ansuran..

Aku rasa pembelian di Courts ni cekik darah, nak mamp.
Tapi aku tak boleh nak salahkan si penjual tapi si pembeli yang tidak bijak dalam membeli. Atau bodoh..

Al kisah ni bukan aku lah yang beli. Aku dah terdidik dengan cara ibu aku, no money no talk. Kalau rasa setakat nak beli barangan RM2000 ke bawah adalah lebih baik menabung dari berhutang. Bersusah dahulu takpe, yang penting kita dan keluarga kita tak susah kemudian..

Bapa aku ada membeli barangan Courts yang berjumlah hampir RM2,2**.00 tahun 2010.
Aku pun tak tau ape yang menyebabkan ayah boleh terjebak membeli barangan Courts ni.
Mungkin disebabkan dulu tempat kerja dia dekat dengan kedai Courts ni.
Dan yang pasti tindakan tu adalah salah sama sekali tapi apakan dayaku masa itu, hanya mampu berkata tidak.
Masa tu ayah masih berkemampuan dan sihat..

Barangan dia aku rasa barangan reject kot, sebab tak sampai 3 bulan macam-macam rosak. Bila mintak service baikpulih dia suruh hantar sendiri lah, nanti lah dia hantar orang. Yang paling best dah sampai depan umah dia taknak pun amik barang, lagi aku tak faham..

Aku dan family berbincang nak settle kan bayaran Courts memandangkan, ayah dah sakit dan tidak lagi berkerja.
Bila aku tengok balik transaksi faedah dia berjumlah lebih RM 4,000.00.
Total bayaran ikut agreement RM 6,318.85. Gulp.. T_T
Tu belum dia caj ko, bayaran collecter ke denda ke dan ape ape lah..

Hurmmm.. Allah murahkan lagi rezeki ku, ibu ku dan ahli keluargaku.
Gigih gak la nak settlekan bayaran Courts tu.
Alhamdulillah settle. Terima kasih Allah dengan rezeki yang datang..

Note kat sini, aku bukan nak story tentang duit tu tapi nak story tentang bahaya pembelian secara hutang di Courts.
Dan aku juga percaya sebahagian nya adalah kaum aku M dan aku harap korang-korang berfikir dengan lebih dalam dan cari dulu maklumat dan tanya lah dulu kepada yang telah terlebih dahulu membeli di Courts. Aku bukan tak bagi tapi aku nak ko berfikir je dengan lebih dalam. Tapi buat keluarga aku, dah dah cakap awal-awal "AKU HARAM KAN KORANG JEJAK KAKI KAT COURTS"..

Kepada korang-korang jugak, aku nasihatkan jangan sesekali jadi penjamin atau nama rujukan (refer) kat mereka-mereka yang nak membeli di Courts. Atau lebih baik aku cakap, untuk ape sahaja. Korang faham kan maksud aku, kalau si pembeli tak dapat dihubungi dia cari si perujuk. Kesian kat perujuk tu nanti akan macam-macam dia buat. Walaupun korang bukanlah penjamin, sekadar perujuk. Ape yang aku boleh cakap, cara diaorang sama je dengan Along. Nak angkat barangla, nak sita la. Tapi kalau korang dah terkena korang kena tahu hak korang, kena bijak dan jangan cepat gelabah ye..

Nak story banyak sebenarnya, sebab aku banyak cari rujukan dan pengalaman orang kat Google. Tapi baik korang refer kat mana forum-forum yang ada membincangkan hal ni. Kalau korang nak tau lebih lagi Google ye. Aku sekadar berkongsi sedikit info supaya takde kamu kamu kamu kamu terkena seperti mana aku..

250 ulasan:

  1. Yana dah beli 3 barang dengan Courts.Dan alhamdulillah dah setel semua nya.Yana selalu ambil installment 2tahun paling lama, interest nya biasa sekali ganda harga barang. Kalau beli cash, dapat 2 lah... Beli hutang ni mana2 pun sama je rasa nya, lagi lama lagi tinggi lah interest nya. Cuma servis bergantung pada cawangan tu. dapat yang tak ok macam Salwa, memang sakit hati. Kalau boleh sabar, eloklah menyimpan dari berhutang

    BalasPadam
  2. Tu la Yana, Saya memang tidak la dengan CM ni mahupun yang seangkatan dengannya. Syukur sangat dah settle. Alhamdulillah..

    BalasPadam
  3. Court call nak mai sita brg dlm rumah si rujukan saja...boleh ka..

    BalasPadam
  4. Setahu saya tak boleh. Sebab nama kita di ambil sebagai perujuk. Nama kita diambil sebagai perujuk pun kita tak tahu. Mereka memang diupah dengan pelbagai cara utk pastikan dorang dapat duit tu. Dia tu sebenarnya ejen sahaja. Setiap ape yang kita bayar dia akan dapat 10%. So kalau u bayar RM1000, u sebenarnya bayar RM900 shj. Mereka cuma mahukan percen je dari u bayar.

    Kalau dia dari lowyer, so mintak bukti atau surat rasmi. So lepas tu kita main lawyer la. Setahu i kalau betul dia nak sita barang, hanya barang dr CM tu shj.

    Kalau rumah orang lain/perujuk bukan boleh sita sesuka hati melainkan ada perintah makhamah, dan balif yang bertindak di bawah undang2. kalau sekadar muka diaorang je, report polis pilihan terbaik.

    *Sekadar pengetahuan cetek saya, betulkan kalau saya salah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju dgn SSA. Saya pun terkena semalam. Isteri saya jadi rujukan utk adik dia yg dok kat Ipoh. Adik dia sangkut 2/3 bulan kot mcm tu, pastu mangkuk kononnya nama dia Faizal, dok kat Taman Mewah Ampang* mintak adik saya buat full settlement terus, RM1100 aritu jugak by 330pm. Tup2 kul 12 tghhr, apek Fuchow mana ntah call isteri kata dah ada depan rumah, nak kunci rumah saya. Terus la wife saya pecut balik rumah dr Bangi ke Sg Buloh mcm pelesit. If accident la isteri saya, mmg siap la si Faizal and Apek FuChow tu and CM. Sama lah trick dia, 1 notis bagi kat kita 99 lg tampal kat spjg jalan. Yg best, adik saya tu ada rumah kat Ipoh, dia kata tak leh nak sita sbb masa sain kontrak dulu, adik tak register rumah tu. Sy ingat, if sapa2 nak buat hutang kat CM, cuba letak alamat rumah Menteri lak :-)
      Tindakan saya, lapor kat aduan pengguna (print repot tu), buat laporan polis kes atas peras dan ugut (sbb penghutang org lain, yg di cari org lain), buat surat bantahan rasmi kat CM and hntr kat ofc ADUN kwsn. If depa call lg, kpd pengguna mobile Samsung, download app nama dia ACR, leh buat rekod phone conversation. Cuba pretend jd mcm tak reti pa per, minta sbyk mungkin maklumat kita kat dia yg mana dgn maklumat tu, kita boleh sah kan itu dr CM spt, byrn tunggakan, tarikh start, tarikh patut end, cawangan mana and byk lg. Pastu, make sure file suara tu less than 2MB lah, if more than 2MB, g ke aduan pengguna bg file tu kat depa. If nak proceed dgn lawyer saman pun boleh sebab ada konkrit evidence CM abuse privacy act.
      Nasihat yg last, if nak pakai barang bawah RM3K nie, guna lah cash. If above 3K, guna 0% interest dr credit card. If tak mampu, cari yg ala kadar je atau browse mudah.com utk brg 2nd hand tp careful lah, takut kena barang tiruan atau rosak. Choice is yours.

      Padam
    2. Ohya, saya tau dia call dari Taman Mewah Ampang sebab call TM nye directori 103, operator tu leh bg dr kawasan mana jer and jenis premis which is residential. Tapi saya ada kawan krj kat telco, dia leh dpt lebih lg termasuk apek Foochow tu Nye 016.

      Pastu saya cari kat google no tu, ada lak org repot nama dia hj Kamal, kes jd Apr 2014. So saya print story abg tu, ngan story kamu ni, utk buat evidence utk repot polis & aduan pengguna. Byk kes saya tengok berkenaan dgn style CM mtk hutang ni org lapor kat internet. AEON & SengHeng pun sama.
      Teruskan komplen dgn harapan benda mungkar ni di hentikan terus dari bumi Msia.
      Zaman Rasullah & khulafak Arrshidin ada org jual arak, bergantung kpd umat nak minum ke tak sedangkan mereka jelas tau arak tu haram. Oleh itu, utk selamatkan umat, kena lah berjuangkan hapuskan Riba ni.
      Takbir3x...

      Padam
    3. mmg dia tampal notis tu betul2 ke kat sepanjang jalan? diorang boleh buat mcm tu? takutnya.. sbb sy pun rujukan unt kawan saya.. dan dia dah sangkut bayar...

      Padam
    4. Apa susah.... Buat lah laporan polis.. Dakwa and sama mereka sebab mereka ini melakukan jenayah dgn mengugut, mendatangkan kerosakan dan masuk ke rumah tanpa kebenaran (Pendek kata menceroboh) dgn melakukan keganasan.

      Padam
    5. Adik saya pun terkena juga. Dia buat pinjaman 8 tahun lepas, then ada masalah tersangkut bayaran. Debt collector masa tu suggest suruh dia pulangkan barang kalau tak mampu nak buat bayaran bulanan lagi. Maka dia pun pulangkan semua barang dalam keadaan baik sebab less than setahun kot dia beli. Dia fikir dah settled. Tetiba baru-baru ni debt collector hantar surat ke pejabat dan rumah, minta bayar RM8000+++. Bila dia call CM sendiri, mereka cakap tak leh nak buat apa-apa sebab file semua dah bagi debt collector suruh check direct dgn debt collector. Yang buat dia bengang, CM staff ckp tak kisahlah hantar surat 8 tahun lepas ke atau sekarang sama je sebab takda charge interest. Staff CM kata pernah hantar surat sekali kat alamat dia pinjam barang melalui Pos Malaysia dan lepas tu mereka takkan hantar apa-apa notis lagi pada customer.

      Adik saya ni pernah sesaja gi CM beberapa tahun selepas pulang barang dan saja check nama dia samada tersenarai hitam ke tidak. Mereka kata memang dia tak leh pinjam lagi tapi takdalah pulak beritahu yang dia ada hutang tertunggak. Just kata yang dia kena BL sebab kes 8 tahun sudah tu.

      Bila dia call debt collector tanya butir-butiran pinjaman, debt collector tak tahu sebab katanya file baru dapat dari CM 3 bulan lalu. Adik saya diamkan saja tanpa buat bayaran sebab katanya mereka tunggu 8 tahun baru nak beritahu ada hutang tertunggak dan langsung tak cuba cari dia sebelum tu. Sekarang nak tunggu apa CM akan buat. Tetiba 2,3 hari lepas adik kata ada terima SMS suruh settled hutang sebelum 30/7 ni dan kalau tidak, masuk mahkamah dan nak sita barang di rumahnya tanpa waran sita selepas 7 hari notis!

      Boleh ke sita barang satu rumah (yg bukan CM punya) tanpa waran sita? Saya tak tahu camna nak tolong Adik saya ni :(

      Padam
    6. buat aduan dekat pengguna dorang boleh bantu...

      Padam
    7. baru semalam pak mertua aku g wat aduan kat pejabat pengguna...hampeh...diorg pun suruh bayar...nk senang crita katanye...dah tu cmne...badan yg diamanahkan utk membantu pengguna yg teraniaya pun x leh guna..mmg mati keras la...utk pengetahuan pejabat pengguna di RAUB/Pahang..

      Padam
    8. Saya keje dengan syarikat peguam dah berbelas tahun...sy juga mengalami situasi yg sama ...amik brg 2004 ...courts mammont lelong 2007 ...tahun 2014 sampai 15 jan 2015 tel nak minta balance RM3000 .... bln july call kata sy terhutang lg RM1800 br2 ni call kata lak sy hutang RM3000... sorry la sy mmg takkan bayar...nak sita ? Apahal lak lett of demand x dpt....writ xdpt... ct ord pn x dpt nak sita menyita? Nak mengelentong org pn tgk la sikit.... ingat senang ke nak sita2.... lg 1 setahu sy hutang yg melbihi 6 thn .... dah luput...mn leh amik tindakan mahkamah lg...

      Padam
    9. Sy punya barang dah di tarik balik pahun 2005 tapi tahun 2013 minta buat bayaran... pastu tahun 2015 msg minta gi mahkamah sivil di jalan duta..kalu ingkar waran tangkap akan dikeluarkan... lelongan harta benda dan disita... mcmmmane tuuu

      Padam
    10. Sy punya barang dah di tarik balik pahun 2005 tapi tahun 2013 minta buat bayaran... pastu tahun 2015 msg minta gi mahkamah sivil di jalan duta..kalu ingkar waran tangkap akan dikeluarkan... lelongan harta benda dan disita... mcmmmane tuuu

      Padam
    11. Sy punya barang dah di tarik balik pahun 2005 tapi tahun 2013 minta buat bayaran... pastu tahun 2015 msg minta gi mahkamah sivil di jalan duta..kalu ingkar waran tangkap akan dikeluarkan... lelongan harta benda dan disita... mcmmmane tuuu

      Padam
    12. Sama macam kes @zurina latif. Feb/2016 ada last warning letter cakap. Suh g makamah sivil kat jalan duta. Kalau tak nak blacklist. Nak sita. Nak keluar waran. Adoi.... hutang rm1999 je. masa tahun 2011. Lepas barang tu hilang setahun. Dah mula liat nak bayar. bila g CM. Nak minta buat kiraan semula. Staff x nak tolong. Tapi. Kata kakak yg keje bahagian peguam. Relax je. Cuba bayo sikit sikit. X de sampai bankcrup kalau total hanya rm4959.00 .... alangkah baik nya C.M discount kan sikit bayaran. Mmmm

      Padam
  5. Memang penyangak pun collector mereka tu. Mengaku nama haji ** la. Tp call org ckp menjerit2 dan xde kesopanan lgsg. Siap tipu nk saman kat mahkamh la. Hutg kita rm6k sja. THen ugut kalu x byr rm6k esk mereka nk saman kita rm15k sbg tambahan kerugian mereka. Penipu sangat!!! Dh la mengaku keje dari jabatan undang2?! Mengarut betoll mana ada jbt undg2 persendirian. Mmg yg call aku tu collector...hampesss betoll CM ni mmg blacklist la smpi bila2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya org yg call tu bkn courts punye org. Tapi kalao byr awal kan blh selesai masalah ni? Bini aq suruh byr awl seminggu jadi kita tak pernah receive call.

      Padam
  6. ermmm akunye kes sama lah...alkisahnye aku bli tv dan ade tunggakkan...satu hari dpt call dri sorang ni yg mengaku lawyer ntah dari mana then aku dh deal la akan bayar so finish...tup2 dpt lg call ntah dri mane pulak mengaku lawyer utk courts...aku dh ckp elok2 dia bengang sbb nampak mcm nk terkantoi....tp mmg celaka la sbb aku keje gomen so dia ugut aku...nk ambik tindakan tatatertib...boleh pulak ckp kalau x bank in 2k sblom pkul 5 ptg esok nk dtg kt tempat kerja aku..gileee ahhh...mintak pencerahan sape ade pengalaman.....huuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun terkena mcm tu.. takut gak .. dulu nak berniaga tapi tak suksess pulng barang dah dkt 10 tahun.. saya diam aje...

      Padam
    2. sama la gak ngn saya..mengaku diri tue lawyer..then sy buat aduan dkt pengguna..settle dah,..trus CM tuse snyap smpi skang...mmg geram..asal tertunggak byr surat merah je..mcm dh boleh cover blik byrn smua..dh dasar cina lahanat buat mcm ah long je..suke2 nk sita rumah orng giler ke ape..

      Padam
    3. hari2 dapat call dari corts memot ni la. soh bayr tunggakan.. barang da amik nk kne bayr lagi.. pastu call kata dari bhgian lojistik kata nk datang umah dgn 2org pegawai polis.nk sita barang.. boleh ke ha sita barang mcm tu..

      Padam
  7. tak ada masalah beli kat corts. yg jadi masalah bila amik ansuran sampai 60 bulan sbb tu interest jd tinggi. kalau barang 2.8k ansuran setahun interest brapa ratunje. lagi satu kalau beli peti ais samsung ada warranti, bila rosak tak perlu call courts, call terushotline samsung diorg hantar technician dtg rumah.

    BalasPadam
  8. kes yang sama terjadi pada saya pada hari ini dpt kol dari seorang lelaki cina ckp nk ke alamat rumah utk sita barang..tnye knp nak sita die suh kol org yg dipanggil hj b.......ble kol hj tu die ckp la x byr courts dh lbh setahun dan dh ade legal fees n klu x nk kne sita kn byr rm2400 full settlement..klu x die sita brg..bg tempoh smpai pkul 3 ptg..sy bt x tau je sbb dh kol mahkamah tnye prosedur penyitaan..bru lega sbb org tu bkn lawyer tp DC yg menyamar jadi lawyer..saya pn dinasihatkan oleh bailif utk bt report polis.. siap ugut nk tampal notis satu taman n nak serah kt tangan saya satu notis..ape bnda nk serah satu saman pn x pnh dpt tetibe nak sita barang..memang kaki penipu DC ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau kita abaikan panggilan mereka tak apa kan? sbb saya pun pernah terkena sekali padahal saya hanya rujukan.. masa tu mmg takut dan siap bayar lagi unt kawan saya tpi bila baca2 forum mereka kata diorang hanya mengugut.. baru2 ini pun saya ada terima panggilan lagi tpi disebabkan pernah terkena sekali then saya abaikan dan tak angkat, kadangkala risau kalau mereka buat tindakan yang pelik2.. contoh dtg office dan sebagainya..please advise. Thanks

      Padam
  9. Nk bertanya sikit...kalau tak byr courth..boleh ke diaorang sita barang yg berada diumah. .contoh TV ke apa2 la. ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. klo hutang terlalu lama, mereka akn dtg tarik barang. Tapi klo blh, jangnalah hutang byk. Bayar awal ckit supaya dpt elakkan debtor call minta bayar utang.

      Padam
    2. CM ni cuma harga display murah je tapi interest tinggi bila amik ansuran sampai 60 bulan.

      Padam
    3. Klo interest tinggi jgn amik ansuran sampai 60 bulan. cm biasa kasih kami pilih 6 - 60 bulan. amik 12 bulan dah ok, interest pun rendah.

      Padam
  10. Nak tanya betulke kalau xbyr courts kna sita brg n naik mkhamah n pnjara?msalahnya brg truk sgt pkaixsmp stgh thñ hbs rosak bila srh dtg ambk xnk ambk.msalah btul.tbe tbe col mntk 6Rbu dlm msa smgu

    BalasPadam
  11. saya pun kne gak..bru td sorg cina kol bgtau die dr lim transport nk collect brg courts sbb x byar..sy bgtau la sy kerja, die mntak alamat rumah sbb nk pergi knci rumah sy... sblum ni pn dh ade org dr ctos kol ckp nk blacklist sy pnye nme, lau xnk blacklist,die suruh sy slowtalk ngn lawyer nme hj zahari... tp sy x kol pn haji 2... tup2 ari ni cina 2 ckp nk collect brg tnpa apa2 notis n ape2 surat... tp dorg ni bleh ek dtg umah org sita brg cm2...siap ugut2 nk saman bagai..dh mcm ah long die org pnye cara... myesal giler bli ngn courts.. sy bli tv, home teater, kabinet tv, 5 taon ansuran, hrga 11 ribu lbih...

    BalasPadam
  12. aku pun ada pengalaman dah pulangkan tv courts, tapi diorang nak saman gak tak faham...

    BalasPadam
  13. Saya pn ade pengalaman...sy dah bayr dgn dept collector CM 2k,1500,1900...baru2 nie mnta lagi rm1900...siap ugut2...siap call ofiz ckap dgn bhagian HR tros n kata nk datang bawa lawyer n polis dtg ofiz sbb dh kluar waran tangkap dan kena pergi ke mahkamah KL..sy smpai kena buang kerja angkara CM..klau dh kena buang kerja nk bayar mcm mne...now akak ipar jd mangsa juga..akak ipar hanya rjukan tbe2 mreka kata akk ipar sy penjamin..sy pernh pergi ke ofiz dept collector tu kt area masjid jamek siap soh buat loan tp mreka x salah nama Rina & Co mcm tu laa..tp ofiz macam ape ntah..lg 1 time tgh berjumpa tu bos dye ade trima panggilan n bos dye kata "pecah kan saja smue"...now saya nk buat mcm mne yee...x tahan sgt2 laa dgn CM nie sbb terlampau zalim...sy rse takot n kesian pulak dekt kak ipar..ade sape2 bole tlong x utk slesaikan mcm mne..klau ade tlong email dekt armieqa91@gmail.com

    BalasPadam
  14. saya dapat tau courts ni ada share dgn Nazir Tun Razak aka adik PM.tapi apapun janganlah melampau sangat macam nak aibkan orang dan menggugat kehidupan.baru2 ni ada collector call my fren ugut-ugut suruh bayar sebab tunggak masuk 4 bulan.isunya dia beli 2 barang.by right 1 akaun tapi courts buat 2 akaun.satu bayar awal bulan 1 lagi bayar pertengahan.itu pun tanpa pengetahuan pembeli.sebab fikir dah bayar kira 1 akaun.then debt collector yg dilantik courts tu ugut nak report polis utk mangga pintu pagar rumah,so tak boleh masuk or keluar.then kalau nak buka mangga should pay first.kemudian diorang nak sita ambil barang yg dibeli jual depan rumah.buat pamplet or tampal kat rumah jiran tetangga buat announcement ada barang kena lelong.tak ke kurang ajar cam gangster.i guess semua orang perlu report ke persatuan pengguna or tribunal.Sepatutnya courts perlu adjust or revise balik kaedah mcmana nak atasi pembeli bayar.

    BalasPadam
  15. macam2...........takut la plop aku. Ada skali pd 2008 aku beli peti n katil secara ansuran. Aggrement 2 tahun, tp aku settle dlm 1 1/2 thn. Hrp2 takde le tmbul ape2 mslh. Cuma dlm peti surat aku penuh ngn promosi CM, siap ngn tawaran pelbagai atas nama aku dari 2008 smpai skrg... Kekadang tu telintas gok nak buat ansuran plop...Tapi bermula hari ni..., HARAM, sakit hati aku, bila baca pgalaman korang.

    BalasPadam
  16. ni nak tye..sye ade mslh x mampu nak byr hutang cm lagi..kira2 nya sye nak hantar balik brg yg sye hutang tu..tp bila sye dh baca komen2 di atas..tkt lh pulak..nanti.lepas kta return balik barang kta still kena bayar lagi...adakh patut sye return balik barang tu atau sye tgu surat saman dr cm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Says pun sama ...
      Da terkena... saya amik set sofa kayu kat cm lepas tu talk puas ati tengok sofa tu mcm da reput... saya stop bayar... Lps tu dia tarik semula barang.. tu 5@6 tahun lepas...
      Minggu lps dapat msj dr lawyer Sila such bayar lagi dkt nak RM 2000.00... soap LA ari ni aq report polis... law kerajaan dapat tarik balik lesen dia lagi bagus.. org melayu yg kja Deng cm tu cari LA kja lain... rezki Ade kat mana2 la ...

      Padam
    2. Drpd nak pulangkan brg semula baik awk jual kat mudah.com atau kwn2. dpt duit jual tu awk byr hutang cm.

      Padam
  17. mummy mal,
    pada saya xperlu pulangkan. setahu saya barang yg dipulangkan akan lesap mcm tu saja. Akhirnya kita still kena bayar jugak. Blom pernah saya dengar kes barang dipulangkan ni settle dgn baik.

    annyone yg ada pengalaman yg baik dgn CM boleh la bantu mummy mal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.saya nak tanya kalau kita jual barang court yg kita amik n belum habis bayar ansurannya untuk bayar tunggakan boleh ke.sebab sya penah kena ugut nk sita barang rumah mak saya sebab letak alamat rumah mak.so takda cara lain melainkan jual barang yg kita amik.boleh ke?

      Padam
    2. Terma tentang boleh jual atau tak saya tak pasti. Tp yg pasti awak jual ke tak jual ke. Mereka akan cari awak @ penjamin awak sehingga awak bayar. Mereka cuma nak awak bayar supaya mereka dapat 10% dr bayaran awak ke CM.

      Padam
  18. Ok saya nak cerita pasal pengalaman beli barang kat CM nih beli barang pada tahun 2006 dan pada 2014 baru nak kutip hutang..barang pulak dah dikembalikan pada tahun yang sama sebab masa beli ada offer 2500 je ingat nak settlekan masa hujung tahun bila tanya balance 4k ++ memang israel la CM nih ,jadi terus kol suruh pihak CM datang ambil barang selepas bertahun tahun baru nak cari balik so kalau benda macam nih terjadi pada anda semua senang je ..pergi ke persatuan pengguna di kawasan masing-masing buat laporan yang korang beli barang tahun bila detail boleh ke CM minta dia print apa barang yang kita beli ...kalau nak tau SEBAGAI PENGGUNA KITA ADA HAK ..SEBARANG URUSAN KUTIPAN HUTANG ATAU PERBANK KAN SELEPAS 6 TAHUN MEREKA TIDAK LAYAK SAMA SEKALI UNTUK MENUNTUT HUTANG..DAN SEGALA URUSAN HUTANG YANG TIDAK DIKUTIP MELEBIHI 6 TAHUN ORANG YANG MEMBERI HUTANG TIDAK LAYAK UNTUK MENUNTUT KEMBALI ha baca yg tulisan besar tuh ..sama juga kalau kereta xcident totaly lost lepas 6 tahun bank kata ko tak bayar kan so terus bawak butir butir yang ko ada bawak ke persatuan pengguna ..kalau kes ko rumit dia akan sarankan ke TRIBUNAL PENGGUNA untuk fight dengan pihak berkenaan jangan takut kalau dia ugut pakai lawyer ..kita pengguna ada hak so gunakan hak anda...pengalaman sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mak sy plak amek beberapa barang bernilai 3k++ tapi dah bayar hampir 2k mak sy x mampu nak bayar jadi mak sy sendiri pegi hantar barang2 tu balik ke courts mammoth. Lepas beberapa tahun rasenye dah lebih 6 tahun, CM mintak bayar tunggakan sbb barang yang dihantar semula tak berjaya dilelong jadi mak sy kena bayar tunggakan tersebut. Mak sy terus bayar setiap bulan sikit2 tanpa bagitau sy. Sekarang ni mak sy ade dapat SMS nak sita barang dan waran sitaan akan dikeluarkan bila mak sy lambat bayar. Jadi sy pun google dan jumpe entry ni. Boleh tak mak sy abaikan SMS tu dan tak payah teruskan bayaran tu? Tapi surat dari zidtrade (m) sdn bhd pun ada sampai kat rumah suruh bayar tunggakan disebabkan mak sy lambat sebulan. Mohon pendapat rakan2 sekalian.

      Padam
    2. Kes sy sma dgn kes ni.. beli awal thun 2006 kat kl harga dlm rm2k, tp lpas 4-5bulan thun tu jgk dah return balik brg2 tu sbb dpt transfer ke sabah & byr payment setakat time tu.. & time tu bkali2 check dkat cm tu, mmg dh takde apa2 lg yg perlu dbyr lg pun.. balik sabah check lg kat cm sabah & dorg pun dah sahkn takde lg hutang perlu d byr.. tp baru2 ni, slpas 9 tahun ni tiba2 rancak bnor 'lawyer2' cm ni sms ugut2 suh byr hmpir rm4k... hutang tertunggak plak katanya... siap kata kes dah hntar ke mahkamah seksyen sivil bagai... nama mahkamah yg d sebut pun pelik.. nama akta & ayat2 pun tak logik ikut bhs undang2... mula2 bengang jugak.. bkali2 call no yg dberi dlm sms tu, tp asyik2 jwb suh refer ofis cm.. adoii la.. dah dlm sms ngaku lawyer yg dilantik oleh cm, pehal pula bila kita call suh refer ofis cm.. dah tu suh kita pula google no tel ofis cm... mula2 bengang sgt & gelabah jg dpt sms ugutan mcm ni.. tp bila dah refer kat lawyer, rupanya tak pyh nak layan la... dah mmg takde hutang pun lg kat sna... kes tipu jer kot... dah nak masuk 10tahun baru nak kejar2 tuntut hutang... logik la sgt...

      Padam
  19. Ooo pernah dengar tentang 6 tahun ni. Terima kasih saudara/saudari bagi comment di atas. Sangat berguna.

    BalasPadam
  20. sapa punya la CM tu...

    BalasPadam
  21. sy pun terkena jgk...beli brg cm x smpai sethn da rosak..x berkualiti langsung..ni bru dpt surat kononnye dr lawyer..siap tulis n notis tribunal terakhir...suh jelaskn semua law x nk sita brg...pe ptt sy buat ye???

    BalasPadam
  22. ayah saya pn bru2 ni trma psanan sms yg mtk utk byr hutang trtunggak CM..tp brg pihak CM da angkut x slap sy thn 2005...dlu mse dorg angkut brg 2 dorg ckap nme hny blacklist dlm CM je....ni ayah sy ckp klu x byr dorg nk sita brg brhrga...yg hairan x de st surt pn smp dirumah dr lawyer or CM pasal byrn tunggkn 2...tp ayah sy wat x tau je...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jgn takut sbb hutang yg melebihi 6thn tidak bole dituntut melalui perintah mahkamah.... tidak wujud lawyer atau dr syarikat guaman... syarikat guaman tiada bhgn pemugut hutang.... kerani mahkamah atau kerani sykt guaman tdk ditugaskan utk tel penghutang...itu semua panggilan dr ajen yg membuat penyamaran.... tiada letter of demand ...writ .... perintah mahkamah so tiada penyitaan... yg pasti pihak CM mmg akan anta surat ugutan utk sita brg2 rumah...abaikan aje...

      Padam
  23. nak tak sapa sapa yang terkena dengan CM nih kita ramai ramai buat aduan kat pihak yang berwajib melampau sangat CM nih ..saya dah buat aduab ke persatuan pengguna pegawai tuh cakap lagi bagus kalau dapat kumpul sesiapa yang terkena buat kes sekaligus terutama barang yang dah dipulangkan lepas 7-8 tahun baru terhegeh hegeh soh bayar ...tapi pegawai kat persatuan pengguna kata kalau tak buat apa2 bayaran selepas 6 tahun senang nak buat kes tapi kalau dah terbayar tak dapat nak nolong kira kita dah setuju dengan syarat2 CM..ada sesiapa nak join ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus gak tu.. Sape yg dah kena dgn CM ni kita pakat ramai-ramai berkumpul buat patisyen sampai CM tutup kedai. Saya baru je dpt SMS nak sita rumah tanpa ada surat remainder drpd mereka. Sedangkan barang dah amek lebih kurang 5 tahun lepas.

      Padam
    2. Setuju.. mcm mna tu..

      Padam
    3. kalo giti saya pun setuju...tp cmne nak kumpul...kene wat dlm status FB..pastu mintak sape2 yg terkena add...ok x??pak mertua saya pun mmg baru kene 23 nov 2014...baru 2 hari lepas surat smpai selepas lebih 10 tahun xde ape2 surat...

      Padam
    4. sy sokongg jom hapuskan COURTS MAUT! adoii mcm mana ya sy baru dpt call dr lawyer but not sure la btl lawyer ke tidak..minta sy bayar 1100 sblum 27 hr bulan 11..esok je.katanya dia bole buat nama sy blacklisted ngn bank negara and bole juga ishtihar bankrupt.. bole ke jd sampai mcm tu kawan2?apakah harusku buat? :(

      Padam
    5. wakakakkaaa...nak bankruptkan org konon..dia takde hak nak bankruptkan org..dia bukan bank pun..satu lg setakat saman tu selagi surat saman tak sampai di tangan kita tak pyh caya lahhh...selalu surat saman ni htr by hand hokeyy...nak sita barang,silakan lah..ko dtg aku baling muka ko dgn taik kucing..jgn ingat org sekarag tak tau undang2

      Padam
    6. Sy setuju.. Tp if sy bru 3thn lps la ni bru diorg htr surat konon nk sita suma.. Sy nk la join.. Brg da pulangkn tp nk ugut sy blacklist nama

      Padam
    7. Saya setuju kita mangsa2 debtor collector CM ni amik tindakkan plak keatas mereka. CM collector yang mengunakan mcm2 nama Haji ni nampaknya semakin glamour, cara membuat kutipan pun melampau. . Dasar haji malaun. Saya telah diganggu 2 kali dalam bulan Dec ni, oleh org yg sama. Mereka sendiri pernah datang kerumah dan menghantar notice "Makamah" yg diragui. (Mcmlah kita x kenal notis makamah) Siap anta cina mana ke rumah ketika kami bekerja dan kemudian memakumkan kepada suami saya yang condition rumah kami, seolah2 nak memberitahu yg mereka boleh masuk kerumah bila2 masa. Hari ini juga kami telah menjelaskan bayaran tertunggak. Sesedap rasa pulak si agen mengarahkan kami menyelesaikan perjanjian tersebut walaupun masih berbaki sehingga tahun hadapan. Malang bagi siCollector, kami juga tahu hak kami. Awal bulan lalu, mereka menggangu adik saya sbb dia adalah rujukan bagi saya. Adik saya telah merakam perbualan tersebut dan dengan jelas menyatakan mereka dari pihak makamah. Segala resit2 pembayaran saya simpan untuk kemudahan saya dikemudian hari. Sekiranya ada rancangan ingin mengumpulkan semua mangsa2 CM, sila count me in. Debtor collector yang x beretika ni mmg patut di ajar dan lagi bagus sekiranya dapat lingkupkan CM tu sendiri.

      Padam
    8. Kpd En James Bond...kalo tak salah fhmn saya utk dibankrapsikan kpd seseorg hutangnya mestilah melebihi rm26k, ini perckpn sya dgn sorg pegawai bank....setakat rm1k lbh jer xtaulaa pulak. xpyh nk pcya byk sgt penipuan CM nie....saya dh pulangkan barang thn 2005, brg masih elok n sya byr lg driver lori utk antar balik brg tersebut....baru2 ni bln nov 2014 dpt surat tuntut rm2k lbh byr melalui collector...malas nk layan citer lama lg pun sya dh pulangkan brg tersebut.....dgn CM mmgla kna blacklist....mmg xnak bli dh brg cekik darah....penyamun tarbussss....

      Padam
    9. Sy pn trlibat sama....cm nk sita brg sya dandiorang ckp nk kluarkn waran tgkp pd sya kerna xjlaskn cm......adakh ia btl

      Padam
    10. Sy nk tahu ..sy ade ambik brg tahun bln10 2013 sy dh stahun xbyr dan brg tu mmg sy xguna..rs myesal plk ambik..sy nk pulangkan semula tu pd cm..apa perlu sy lakukan...klu sy pulangkan dan minta surat hitam puteh mgatakan barang sy dh pulangkan.. dan mcmne plak hutang sy yg stahun tu...klu sy byr scara ansuran .. sy ssh hati dan tekanan dpt call kate peguam tg.aida nk dtg sita brg umh sy.Siap nk bw polis bgai..tlg sy apa perlu sy buat..xde pgalaman

      Padam
    11. sy ambik barng kan CM bulan 12 2013, da 2 tahun x bayar.. sy suru CM ambil barang tu balik smpai skrg xda batang hidung pn..after 2 year this month dia cll sy nk mnta byrn 4k pendahuluan...tak tau haji ismail dari mana datng kata naik makamah smua kalau x byr.. ugut nak dtng ofis sy le n ruma..cilaka... Court memng cekik darah.. skrg hutng da 8k lbh.. tak tau la mcm mana mereka kira bunga...

      Padam
    12. Assalamalaikum...
      Sya nak Tanya boleh ke courts nie senaraihitam nama rujukan kita di bank negara...sya pun dah tesangkut dengan courts...sya putus Adikbradik begduh dengan Abg sya sebb coutr ugut dia macam2...boleh tak sapa2 boleh bgi tau sya.

      Padam
    13. Assalammualaikum...saya pernah ambil barang di courts...tidaj smpai sebulan...saya dirompak dan barangn tersebut telah dirompak juga...saya terus pergi ke courts untuk bertanya mengenai tuntutan insurans...
      dan saya telah abaikan bayaran bulanan..saya telah dihubungi oleh orang courts untuk membuat bayaran balik sebanyak rm200..dan telah buat bayaran tersebut...tiba2 ade seorang deb collecter call mengatakan saya perlu membayar 3k dlm masa 4hari..jikalau tidak saya kan ditangkap akaun akan difreez dab rumah akan disita...tolong penjelasan..adakah boleh mereka sesuka hati menyita freez akaun..

      Padam
    14. @Dlm setahun lebih juga saya abaikan bayaran bulanan...

      Padam
  24. Saya baru terkena 3 bulan lalu beli barang kat cm hg brg 2k ++ lepas tu dapat free gift nampak agreement hg 7k++ tempoh 60 bulan nak x nak brg dah sampai dekat rumah. Bulan ke 4 ada rezeki lebih nak setel habis la kot2 interest kurang la banyak coz baru bbrp bulan..sampai sana staff dia kata cuma diskaun 1k je.hampehhh..ni boleh report kat tribunal jg kot coz saya pernah menang ngan kes linguaphone kes sama interest punya tinggi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy pun bru kena hr ni..elok kita kumpul je ramai2 yg teraniaya ni buat petisyen..ptg td dah buat repot polis..polis pun kata ni bkn CM..tp court'maut'..then gi tribunal pun diorg geleng kpala x hbis2 kes yg same...court ugut ala samseng..

      Padam
    2. Jom kita fight same2..main senang je diorg nk tipu ngaku lawyer..pdhal kita tau dah tu agen debt collcter..konon dah tggu kt bwh flat ugut nk knci umah..x pasal2 umah akak sy (perujuk) yg kena...notis x penah dpt tba2 ugut nk sita

      Padam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. I baru aje terkena tadi. padahal setakat lewat sbln tu pun sbb last mth gaji awal so bayar awallah dis mth kenalah tunggu gaji masukkan... siap call my HR suruh ptg gaji i, lepas tu siap gertak kata nak buat polis reportlah itulah inilah dgn my HR. jom kita buat something to CM..

    BalasPadam
  27. pak mertua saya pun terkena 23hb nov 2014 baru ni...barang dah pulang lebih 10 tahun sb x mapu bayar....lpas tu x de satu surat pun sepanjang masa tu smpai skrg mngatakan kene bayar ...taw2 23hb tu dpt surat kononya dr lawyer suruh bayar harga barang..kalo x nak dtg umah nak sita...sedangkan surat mahkamah xde pun..surat amaran xde pun...bukan skit nk kene bayar...dekat 4k...pk mertua g CM cawangan Bentong,Pahang...tanya pasal ni...tp diorg jawab diorg x taw...tp dlm x taw tu...suruh bayar gak...sape2 ade nasihat ataw cara...leh bagtau x...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan lg bestnye...nak bayar kene guna pejabat pos...bayar atas nama org tertentu..bukan atas nama CM...tu yg pelik tu...leh ke camtu???ke ade kakitangan CM yg nak cari duit lebih...??opinion pleae

      Padam
    2. buat laporan polis brooo...pembolak niii

      Padam
  28. suke2 hati CM je nak ugut2 org.giler ape takat sangkut 1 pun nak ugut sms mase bulan 10 n 11 2014 kerap dapat ugutan sms CM. baik2 nak bayar hutang saje je aku maintan 1 bulan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas dapat sms ugutan tu, apa yang awak buat? Awak teruskan bayar je ke? Mak sy pun same dah elok nak bayar utk barang yg dah takde, dapat sms ugutan 3 kali dalam mase sebulan pasal lambat bayar

      Padam
  29. Saya pon dok kene dgn CM jahanam nie. saya ada amik 3 brg kat depa. tapi due date berlainan hari . 8hb 16hb and 18hb . Saya selalu bayaq semua acc nie setiap hujung bulan .Masalahnya setiap bulan saya terima sms ugutan dari CM jahanam nie suruh bayaq tunggakan . Saya pon naik heran setau saya , saya tak ada tunggakan . bila saya call CM nie depa boleh kata kalau lebih sehari dari due sudah dikira tunggakan. Boleh pulak mcm tu . Semenjak hari tu saya buat tak tau jaa kalau sms mai cari CM jahanam nie. Yg saya tau saya tak ada tunggakan ada kat depa . Setiap bln saya ada buat bayaran . Nasib baik utang CM pon tinggal sikit . Mmg CM nie mcm harem .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul3....bayar tiap2 bulan tp lmbat beberapa hari dah private number call suh bayar..pastu dpt sms bertalu2..mesej anda engkar la..anda mungkir janji la..
      Anda melampau la....ntah hapa2...heran aku...

      Padam
  30. aku kena lagi bestttt....beli laptop sbb nak buat esaiment..pakai dalam 4 bulan,tiap tiap bulan bayar nih tp yang paling kuang hajau bleh sms aku buat ugutan tu nak amek laptop di opis atau uamh..aku kalau bab ugut ni aku hangen la pesal nak ugut aku byr bulan2..ptt byr dlm 18hb tak silap tp aku byr dalam 25hb sbb gaji time tu..pastu plak bleh plak dia buat alteration bayaran tnpa pengetahuan aku.masa aku nak htr balik tu aku call manager CM di alor star nama halimatun tak silap,siap ugut aku tu dik jgn htr nnt nama kena blacklsit dgn bnm..aku call bnm ckp dgn pegawai nama elizabeth dia ckp CM takde kena mengena dgn bnm..nak ht laptop tu pnya susah nak htr kt alor star manager takde boleh antar ke penang kat bukit jambulpun tak nak lastly kwn aku tlg htr ke sungai petani.aku ingat kes selesai la lps htr ugutan sial tu takde dah,taun ni dpt lg siap call mak aku ckp loyer.mak aku ni call aku la ko buat salah apa plak sampai loyer call..ko ada pukul org ke apa ni,.hahaha..pastu mangkuk ni call aku,aku tekan tnya ko loyer ke dia ckp tak wakil CM..aku pe lg aku sembur la yg ko bgtau mak aku ko loyer pesal?siap tak nak ckp kat mak aku pasal apa tu kalau ma aku sakit jantung mmg mampus aku kijekan ko..ok stop situ dah
    bulan lapan dpt call katanya loyer nama hasrizal,aku sembur lg la sbb dia kata tunggakan aku 9k..aku ckp kepala hotakko tunggakan aku dah htr siap ugutan lgi tu..mmg aku maki laa.dia ckp ci buatlah laporan polis,jgn marah sy..sy hanya jalanan tugas..puiiii!!! katanya pejabat kt jln duta..
    td aku dpt lg sms siap nak buat laporan utk prosiding nak sita brg..brg hotak dia nak sita,brg ko takde dlm umah aku..kalau nak aku bg taik kucing aku
    aku call sedara aku kije loyer dia ckp CM mmg mcm tu,ko buat ugutan balik la dan uat laporan polis.nak sita tak boleh selagi tak saman..
    nnt aku nak buat entry pasal CM ni..
    aku buat repot kt KPDNKK pun depa takleh buat apa konon sign aku ada kat depa..tp dah tak valid la sbb siap ada ugutan..ke ada unsur apa ni sampai takleh setel?siap suh aku p tribunal plak..ko malas nk siasat ke cik kak????

    BalasPadam
  31. Aku ni memang dari dulu tahu pasal CM ni.coz abah ak pnah berhutang dengan CM beli laptop.harga Rm3k.. tapi kena bayar RM6k..alhamdullh abah usahakn jugak bayar habis..court mamort nama samaran.nama betul..COURT MAUT. Mereka ada coll ak baru2 ni untuk tawarkan aku bekerja sebagai manager cawangan. Aku memang taknak pun.saja2 aku tanye office CM dekat mane.mereka kata ibupejabat mereka di singapura...kesian mereka yang terinaya ni..orang kaya..betambah kaya..yang miskin..bertambah miskin..dunia..dunia

    BalasPadam
  32. DEFENDAN: Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Makhamah Sivil Jln Duta KL & akan diiklankan dimana-mana surat khabar berbahasa melayu & pengiklanan ini tamat utk 7hari. Sila hubungi pegawai pendaftaran utk mengemaskini butiran anda.
    Sekiranya anda GAGAL hadir,PENGHAKIMAN INGKAR dan waran akan dikeluarkan terhadap anda mengikut AKTA PENGHUTANG 1957(sek 2.5.6).
    Penyerahan dan tindakan waran WSS utk sitaan & lelongan hartabenda akan dijalankan oleh Pegawai sepina mahkamah majistret. Harap maklum.
    EN JAZMAN : 0395432505/0382105208 UNIT A4-Perendosan Waran/

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh saya tahu apakah tindakan selanjutnya? saya baru mendapat sms yg sama semalam. apa yang patut saya buat?

      Padam
  33. saya baru je dapat mesej ni..teruk lah CM ni..barang dah pulangkan 4thun lepas..ape yg patut sy buat..mohon bantuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu saya kalau hal nak masuk makhamah ni. Fist awak kena dapat surat rasmi bukan sms. And surat rasmi tu perlu melalui serahan tangan atau pos berdaftar..
      Mohon betulkan kalau saya salah..

      Padam
  34. Awk dpt sms mcm ni? Xmungkin la bhgn perundangan akn mgunakn talian sms dlm penyamanan..

    BalasPadam
  35. Hi early bird, saya pun dapat sms sebiji mcm ni.. huhu..barang da pulang balik..

    BalasPadam
  36. DEFENDAN :NURSAKINAH BINTI KHALID. Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu selama utk 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum. EN DANIAL 60358805421 / 60323004985 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalam..mesej yang tuan puan dapat dengan cara ni adalah satu scam..jangan terus percaya..cuba google no fon berkenaan untuk mengetahui modus operandinya..adik saya pun dpt msj yang sama tapi dia langsung tidak pernha berurusan dengan court mamoth..mungkin dari individu lain yang berkepentingan dan cuba cari peluang perdayakan anda.hati2 semua.

      Padam
    2. saya pon sma ..barang dah ambik 3-4 tahun lalu..siap ada mesej2 mcmtu...tapi yang pelik nama tu berubah2 pulak..DANIAL , JASMAN , aku pulak SYED BAKHTIA ....aku mmg x byr lpas dieorang ambil barng tu..sbbnya org yang ambil tu dh bgtau camtu x pyh bayar..selepas tu skrng nak ugut2 bagai..mmg bangkai CM nih.

      Padam
  37. Mcm mane ni brg da 6 thn dia da amik xde ape 2 surat alih2 arini dapat msj ni

    BalasPadam
  38. Saya baru bercadang nak beli barang rumah dengan CM tapi bukan secara ansuran. Bila baca komen di atas, tak jadi untuk beli perabut dari CM. Terima kasih di atas komen.

    BalasPadam
  39. saya baru je sain agreement amik hp ngn court tdi..ble bace problem korang mcm xjd la plak nk ambik hp tu..klu kte cancel agreement tu, nnt diorg akn cri kte x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah sign rasanya kena hadap jugakla. Bagi salinan ic semuakan. Point dorang nak dapat duit takkan tolak. Tp cuba baca aggreement balik, mana tau ada klausa yang membenarkan membatalkan aggreement tu..

      Padam
  40. SAMA LA MSG YG SY TERIMA.MASA TU SY ABAIKAN SEHINGGA LA PIHAK LAWYER DIA MAKLUMKAN PD MAJIKAN SY.MENYESAL AMBIK BARANG DGN CM DAN MENYESAL JUGA TAK BUAT BAYARAN SEPERTI KITA JANJI DALAM AGREEMENT TU.AKHIRNYA MAKAN DIRI BALIK.KERJA KENA BUANG SBB ADA KES MAHKAMAH.LEPAS NI YANG MANA ADA HUTANG CM TU CEPAT2 LA BAYAR SEBELUM DORG MAKLUM PD MAJIKAN.MAJIKAN SY JENIS TAK FAHAM SITUASI PEKERJA.BUKAN TAK NAK BAYAR TAPI BARANG KENA TARIK TAK KAN NAK BAYAR KN.PASNI BACA AGREEMENT BETUL2..DALAM AGREEMENT DH ADA TULIS DH SEMUA TU.KITA NI MAIN SIGN JE.SEKARANG NI KERJA SENDIRI JE SBB NK KERJA TAK BOLEH ADA REKOD MAHKAMAH.SEMUA TEMPAT NAK TAHU HISTORY SEBELUM NI.LG 10 BULAN LG NAK SETTLE HUTANG DENGAN CM.PASNI XKAN BERI ANAK CUCU AMBIK BRG KAT SANA LG.

    BalasPadam
  41. Kes sy sama seperti Tanpa Nama 17 Dis.. ambil hp jugak.
    Hrga lak bole bli 2 hp yg sy ambil tu..
    Boleh ke cancel lepas sign agreement..?
    Payslip N epf sy xanta lgi..

    BalasPadam
  42. Aduh susah la brurusan dgn cm....surat lawyer la.nk sita la..lps tu nk kluarkn waran tgkp

    BalasPadam
  43. Sebenarnya bukan lawyer, tapi pemungut hutang. Sekiranya laywer, mereka perlu hantar pertuduhan ke mahkamah dulu, mahkamah yang akan hantar surat melalui serahan tangan untuk pendengaran. SMS tidak boleh diguna pakai untuk kes mahkamah. Sekiranya menerima ugutan untuk sita rumah tanpa menerima apa-apa surat rasmi daripada mahkamah, sila buat laporan polis & pengguna tribunal. Sesape yang pernah naik court sebab kes saman, mesti tau prosedur nie, lebih kurang jer.

    Saya dah call no lawyer CM tu +603 5880 5421 (Danial) kata office di Cheras yang sebenarnya adalah tipu. Mintak alamat untuk hantar surat lawyer saya, berbagai alasan dia bagi lepas tu terus letak telefon. Menjadi kesalahan bila menyamar sebagai lawyer.

    BalasPadam
  44. saya pon dapat call dr CM tu +603 5880 5421 (Danial), dia suruh buat payment today atau dia akan sita barang2 rumah saya or kakak saya. boleh ke cmtu? macamne nak structure payment dengan CM?

    BalasPadam
  45. saya kena dah mcm2.. takat sms perendosan mcm kat ats tu rasanya dh 8x kot..semua saya simpan dlm hp sms tu. tu seme keje debt collector yg amik komisen dari CM. jgn percaya lar..derang xleh buat apa2 pn. asik ugut je kejenye. kalau btl kena saman..mahkamah sendiri yg akan hantar surat ke tangan kita.

    lg satu cara debt agent ni derang guna fotocopy letterhead mana2 pejabat lawyer/guaman (yg dia org bayar) dan tulis surat guna letterhead tu seolah2 dari pej. peguam..tu semua tipu.. just guna letterhead salinan lak tu hitam putih. ni diakui sendiri oleh org yg keje syt lawyer tu. tu semua psl nk amik komisen dari hutang2 korang pada CM lar.. kalau utang korang 5k..agent dpt la 5-10%.. so..kalau ada duit bayar la ansur2 xyah nk berhubung2 dgn agen2 ni.. dan simpan resit bayaran korang..CM nk duit jer. ..

    ada makcik pakcik yg ada sakit jantung darah tinggi confirm akan pengsan bila dpt sms nk bagi waran tangkap or sita rumah. tektik teknik dan panasonik. sekian.

    BalasPadam
  46. saya ada bli sofa thn 2013. la ni xmmpu nk byr dah.. cots dokkol sohbyr..smlm ada kol dr cots bhgn tndakan teluk intan kol kata xblh byr die amik brg lik . okla aku xkisahla nk trik lik sbb sofa tu pon da barai.. cuma aku tepk2 apa kesannya kat nama? blaclist kompm2 la.. bila bca komen dr atas kata nk sita bagai..betui ke deme leh sita barang kat umah? penah ke sesapa nk mhkmh sbb kes xbyr ni ha.nk gak tau apa jd..

    BalasPadam
  47. Saya pun terkena.. saya ada beli satu handphone ni.. tp disebabkan masalah2 yg btl2 sy xdpt dielakkan. sy mengalami krisi kewangan kritikal. jadinya sy xdapat nk teruskan pembayaran. Abis siap ada dtg bg notis penyitaan. pastu ada lawyer dr nur mokhtar & co tpon ofis lagi siap. aduh!! suruh bayar amaun seribu lebih dlm masa 3 hari. kalau tak, akan keluar surat mahkamah penyitaan barang. mcm mn ni? sy xtau apa yg perlu dilakukan.. boleh suggest ppe?

    BalasPadam
  48. penipu semua tu..tu semua keje debt collector. ingat senang nk sita barang orang? nak mufliskan orang pun bukan perkara yg mudah. cadangan saya hanya awak buat pembiayaan semula saja untuk tunggakan hp awak tu. dia org ni nak duit je x lebih dari itu.

    BalasPadam
  49. xde sapa boleh sita2 ni.. mcm2 teknik yg derang guna nk kutip hutang. xyah risau. kalau dpt sms dr mahkamah pun tipu gak. mahkamah akan isu surat kalau ada kes bukan sms ya.. kalau kena tarik barang org perabut tu akan nilai semula barang2 awak dan tolak hutang..yg lebih dr penilaian tu awak pakatlah dgn tokey tu utk buat ansuran. kalau sesapa call cakap dari mahkamah ke pej. lawyer ke awak tanya dulu apa nombor fail kes awak kalau betul lah awak akan diseret ke mahkamah..jgn nk terima saja bulat2 apa yg diugut. sebab biasanya orang akan takut mcm nk gila bila dpt surat saman atau call2 mcm ni. takde benda dlm dunia ni yg xleh selesai dgn cara baik. cara yg paling baik ialah selesaikan isu tunggakan dgn bank atau syarikat yg awak hutang bukan dgn tukang kutip tu okay.

    BalasPadam
  50. Hari ni pun kene dgn cm.dia kata lori dh on the way nk smpai sita brg umh.dia akan ambik semua kecuali makananan n pakaian.
    Hutang tgl 9k dgn courts.sofa dh nk barai dah.kerusi meja mkn dh koyak dh.punya la tak kualiti punya BRG..pkai x smpai 2 tahun.total semua 11k.dia suruh byr semua.sblum pkul 1..kalau Lori dh sampai dah x bleh buat ape dh..mane nk cr 9k dlm masa 2 jam.kelam kabut cr duit.nk byr tunggakan je 1780..byr tunggakan terus masuk acc bank courts.resit hari isnin baru ambik kt courts.
    Kalo tak byr td.Lori dtg ambik brg dlm rumah termasuk semua brg yg bukan milik courts. utk dinilaikan semula brp baki yg tinggal tetap kne byr blk.hutang 9k tu akan JD 15k sbb yuran guaman pembeli kne tanggung.
    Sebelum ni payment laws courts ada bg hadiah pada hujung tahun.dpt kupon 200.

    BalasPadam
  51. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  52. Pernah x btul2 terjadi diaorg dtg pastu sita brg?

    BalasPadam
  53. mereka tak akan sita barang kita kecuali barang yg kita beli dengan CM atau dgn syarikat derang saja.

    BalasPadam
  54. lori sampai ke? ugut sampai kata lori nk sita barang? lenkali panggil polis. mana ada dlm buku yg kita hutang perabut orang boleh sita barang rumah?? dia ugut sebab nak u bayar la. lenkali biar lori tu btl2 datang dpn rumah. ni mana punya undang2 derang pakai ni. derang ugut camni korang dh masuk duit, mmg berjayalah derang. dgn CM ni kalau nk setel kita kena pergi jumpa pegawai atau pengurus yg dekat CM tu bukan deal dgn pengutip hutang ni. pastu buat refinancing or instalment, itu adalah cara yg betul. derang nk kita byr hutang je xlebih dari tu. bila kita engkar yg derang pikir mcm2 teknik nk buat kita bayar.

    BalasPadam
  55. saya nk bagitau satu benda ni supaya korang semua tau hak dan prosedur. apa2 saja saman/surat/reminder yang berupa ugutan sampai nak sita2 barang ni hanya MAHKAMAH saja yg boleh keluarkan arahan. Surat saman (sebenarnya surat ni dipanggil surat nk ingatkan kan kita atau beritahu kita yg kita ada hutang sekian-sekian byk selama sekian2 tahun atau tunggakan sekian2 bulan/tahun) ..surat yg ni mmg dari pejabat peguam yang dilantik.. surat ni mestilah jelas dengan ada no fail/kes dan sebagainya..dari kepala surat (letterhead) yang betul bukan dari letterhead yg PHOTOCOPY/SALINAN shj.

    no. 1 - SURAT SAMAN dr pej. peguam beserta dgn no fail kes dan seumpamanya.
    .....hanya surat bukan SMS/watsapp ker.. kalau sms2 dtg tu bukan kerja pej. peguam ya.. lawyer2 xde keje nk buat keje2 x rasmi camni.

    no 2 - kalau xde reply..pej peguam akan hantar 2nd reminder/peringatan..3rd reminder dan seterusnya...

    no 3 - kalau betul2 engkar, kes akan dibawa ke mahkamah. kalau kes korang dah dirujuk di mahkamah, SURAT akan datang dari pejabat mahkamah di ALAMAT yg terkini. surat ya..bukan sms......tak ada perintah mahkamah datang dari SMS. kes korang akan didengari di mahkamah..so kalau kes2 belum di dengari di mahkamah dan TIADA surat dr mahkamah semua yg di atas tadi HANYA datang dr SMS sahaja maka itu adalah bukan kerja2 perundangan ya.

    Kalau pun barang2 kamu hendak di sita, itu pun kena ada surat DARI MAHKAMAH SECARA RASMI sahaja. Jarang lah ada kes yg sita barang2 rumah. Malaysia ni bukan negara koboi yg nk sita2 barang2 orang. Kalau lori datang dpn rumah pun suruh dia amik barang yg korang hutang ajelah yg brg lain pejadah derang nk kebas.???


    BalasPadam
    Balasan
    1. barang dah ambil tapi masih menagih hutang. macam mana tu? sy dpt sms dr 2 no berbeza. klu call office susah nak dapat. bila tanya pejabat apa, perempuan yang angkat phone tu tak nak jawab pejabat apa. bila dapat bercakap srh kita bayar sekian amaun. apa perlu buat?

      Padam
  56. Salam semua,setelah mendengar cerita,membaca komen2 disini dan beberapa tpt lagi kesimpulan yg saya buat ialah kita mudah terpedaya dan agak gelojoh. Sejak beberapa bulan bermula sebelum raya 2014 saya mengikuti iklan2 courts dan saya bandingkn dgn syarikat lain. Memg tawaran yg dipapar nmpk murah dan menguntungkn tapi jika dilihat betul2 ia adalah perangkap. Ada beberapa kali brngan tunai yg ditawarkan nampak murah tapi selalunya tak ada stock sebab tujuannya utk tarik org dtg dan beli brangan lain secara hutang. Mereka dpt keuntungan melalui hutang anda. Seperkara lg yg sy nmpk,pernah courts tawarkan murah selama 5 hari samsung tab tp tak sampai tiga hari model tersebut dikeluarkan dari iklan sebab aeon tawarkn lebih murah. Mcm tawaran beli 1 prrcuma 1 yg sedang berlangsung skrg,jika anda perasan sebelum ini mereka tulis hanya dgn flexi credit dgn print yg sgt kecik kat hujung bwh cuma sekrg baru tulis besar..mungkin atas nasihat lawyer atau aduan.

    BalasPadam
  57. Anda boleh buat aduan pada kementerian perdagangan sekiranya ada hal yg meragukan tentang courts. Contohnya jika anda ditawarkn hadiah tp hadiah tak dpt,anda boleh buat aduan ditipu. Mereka akan dtg je courts utk check. Mungkin tak sampai buat mrka tutup tp perkra2 mcm ni boleh buat courts berhati2 sikit. Lagi satu cuba rakamkn perbualan anda dgn pengutip2 hutang ni dan upload... bagi viral sikit..hp kan dah canggih.. menda2 viral ni company besar takut sikit..kalau ckp belakang2,bising2 sendiri..anda sakit hati tapi courts tetap untung juta2

    BalasPadam
  58. sy nk tny..blh ke sy byr hbs kt CM?sbb intrst nya sy rs tinggi sgt lahhhh. lps tu nk ugut2 bagai..sy mmg tau debt collector yg sllu call2 tu. sy bli hp samsung n hp lenovo ja...dr thn lps byr n ada gak dlm 2,3 bln sangkut...sbb ada mslh kwngn..mcm2 mslh lately ni. x sngka pula blh terjbak..td bru g byr...st ckp la klu ada rzki lbh,sy nk byr hbs...so phk CM ckp,x blh.jna tggu lps 3 thn bru blh byr hbs..ishhh..klu cmtu lg byk la hutang sy kna byr. gila ke apa??sy dh nk stahun bli ke-dua2 hp ni d CM..klu blh sy nk byr hbs la wlupn bru nk stahun pki..so cmna?apa yg perlu sy buat ya?ada sapa2 blh share n bantu x?bg idea or cdgn ke...sbb sy dh pning dgn Cm ni...x sngka pula jd cmni..sy wat dlm 5 thn..pn ada call ckp nk dtg rumah la apa la..so apa perlu tindakan yg sy ambil?

    BalasPadam
  59. byr je habiskan. mmg la dia org nk drag pasal derang nkkan bunga tu. mintak jumlah penuh kalau bayar cash. biasa kalau dgn aeon kredit or singer bila kita mtk byr abis derang akan bagi diskaun lagi. lg 1 cuba review blk agreement yg awak sign dgn CM tu. ada x kt situ cakap x boleh byr habis? kalau ada phrase yg kata awak perlu habiskan smpai 5 tahun mmg xleh larilah.. gila la kalau byr hp smpai 5 tahun .. hp tu pun dah out dated by that time kan. kita bukan sign agreement untuk sewa rumah kan.

    BalasPadam
  60. Salam...sy dlm tekanan skrg..sy ade ambik kamera bhrg rm1900 bln 10.2013..br byr sbln lps tu xdpt nk byr psl ada mslh..sy nk pulangkn balik psl xguna pn..tp xhtr lg ke cm tu sampai ke arini..smlm suami sy dpt call org tu ckp nk sita brg rumah.suami call sy..diaorg tu suruh suami call Tg.Aida ni..tp sy yg
    call tny psl pe..dia ckp hutang cm xbyr stahun..sy cuba ckp baik2 dan nk bw bbincang.sy bgthu nk htr brg semula dan sy byr sikit2 tempoh stahun hutang xbyrn tu..dia ckp acc dh ditutup nk byr pn xleh.dia suruh sy byr 5k nilai brg slma 5tahun sblom kul 3ptg klu x brg umh sy kena sita..diaorg kata bw polis pguam bagai..sy siap bw lari brg2 bhrg simpan umh jiran sy.Sy nk tahu klu sy htr balik brg tu ke cm mcmne..dan baki stahun sy xbyr tu sy byr ansur2 sampai slesai..sy nk tahu jln penyelesaian sapa blh tlg sy blh whtsp sy 0142953272

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, saya pelajar dari UPM sedang melakukan penyelidikan mengenai kebankrapan. Sila mengisi soal selidik saya jika anda pernah disytiharkan disenarai hitam atau muflis. Mohon jasa baik anda untuk berkongsi dengan penyelidikan ini. Terima kasih

      http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

      Padam
  61. penat saya terangkan kat atas. xde sapa yg boleh sita rumah dn barang2. kamera yg awak beli tu dah jd hak awaklah mana boleh pulang2 kan awak dah sign agreement. derang nk duit bukan nk brang tu balik. awak kena deal dgn syarikat yg awak hutang tu bukan dengan tukang kutip duit tu..bkn dengan debt collector. pergi jumpa boss syarikat tu dan buat agreement untuk setuju bayar berapa sebulan. kalau dulu dlm perjanjian awak kena bayar 300 katakan..so skrang awak buat deal dgn syarikat tu utk byr 400. kamera harga 1900..nk sita rumah dgn barang? aduhh.. penipu semua tu. kalau dia sita p report polis. yg boleh sita tu hanya dengan arahan mahkamah je tp bukan atas hutang kamera. kan ke lawak tu. xpayah nk tensen2. sekian.

    BalasPadam
  62. kawan sepejabat baru dpt panggilan dr en faizal [mengaku dirinya peguam] dr Tetuan Saiful & Associate.Cuba gak google x jumpa pun nm firma tu..huh
    Dia ugut kawan sy suruh bayar sblm pukul 3ptg, sblm dia htr org geledah rumah untuk rampas barang..mmm
    Mintak tunai RM1200 pulak tu, kalau tdk dia nk failkan saman..lucu betul.
    Saya pujuk kwn soh abaikan jer.
    Kalau iya pun nk saman htr la reminder ker apa ker dulu..ni tdk..tetiba nk saman..hilang akal agaknya

    BalasPadam
  63. ignore aje..itu semua tektik mengugut. kalau berani dtgla. ko geledah rumah kita boleh saman atas kesalahan menceroboh. ko ingat ko polis ke derr..?

    BalasPadam
  64. Saya dalam masalah... saya harap da sesiapa di sini dpt bntu saya. Siang td saya dan suami ada pergi ke courts , nak dipendekkan cerita, suami dah sign agreement yg diberi, tapi kami belum bg apa ap dokument lagi. Cm mintak payslip dan bil api air, tp skrg kami tanak teruskan application tu. Saya ada hak tak utk cancelkan apa yang kami dah persetujui td? Sng citer loan lom approve, tp dah sign agreement... dokumen lom hantar... tolong saya... saya takut... stress pk hal ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya argreement dah sign tak boleh cancel tapi boleh minta refund. Janji barang tu masih dlm kotak blm buka lagi. Ataupon pergi outlet CM tanya lebih sesuai.

      Padam
    2. pergi cm tanya je. jgn biar kan. nanti kena lg

      Padam
  65. tidak perlu takut. tidak perlu teruskan jika xmau. walaupun dh sign cakap u nak cancel. maklumkan pada sales person yg uruskan kata u x jd nak amik. derang perlukan doc sokongan u utk teruskan dgn agreement tu. skrang ni jumpa balik dan cakap u x jd teruskan bg alasan u rasa komitmen you skrang terlalu tinggi dan x mampu nak bayar.

    BalasPadam
  66. saya melaluinya skrng juga...baru dapat kol dari kononnya sykt peguam...dan kes saya akan didaftarkan ke mahkamah ..sebelum kul 2. tunggakan saya rm1200 tp saya bulanan sy rm150...sebelum ni sy ada kol pihak CM nk bayar sikit2 bole tiba2 dpt kol x bole pulak ugut soh bayar juga rm1200...kalu x byr rm1200 ni..acc akan ditutup. Kalau ada duit nk full settlement pun x bole bila acc dh ditutup nk kena tunggu hingga 2 tahun ...dan ada amount tertentu...pening..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, saya pelajar dari UPM sedang melakukan penyelidikan mengenai kebankrapan. Sila mengisi soal selidik saya jika anda pernah disytiharkan disenarai hitam atau muflis. Mohon jasa baik anda untuk berkongsi dengan penyelidikan ini. Terima kasih

      http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

      Padam
  67. selepas itu...dia ada bg satu no. pegawai di CM untuk saya buat rayuan, Saya pun kol no tersebut dan memberikan alasan kenapa saya tidak boleh membayar. saya juga seprti anda semua kerana mengalami masalah kewangan yg tiba2 terputus duit. Sy mmg hendak bayar cuma lambat atau cepat. sy x lari...tp dia x mahu terima alasan tu...dan mahu jg sy membayar rm1200 tu sebelum pukul 4 pulak. Kalau tidak nama saya akan dihantar oleh pej peguam tersebut ke mahkamah. saya rasa setakat ni dh terlalu banyak sy dapat kol dari mcm2 pejabat peguam. Banyaknya pej. guaman yg CM ni lantik. x tahu sykt guaman mn satu yg betul. Mcm mn nk tahu sykt guaman yang betul ek..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, saya pelajar dari UPM sedang melakukan penyelidikan mengenai kebankrapan. Sila mengisi soal selidik saya jika anda pernah disytiharkan disenarai hitam atau muflis. Mohon jasa baik anda untuk berkongsi dengan penyelidikan ini. Terima kasih

      http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

      Padam
    2. Saya mendapat kes yang sama. Saya mendapat 2 sms dari 2 orang berlainan berkaitan satu hutang yang saya tidak jelaskan. Sms tu begini: Satu petisyen sipiutang akan ditampalkan di papan notis mahkamah sivil jalan duta dan akan diiklankan dalam suratkhabar bahasa melayu utama dalam masa 5 hari. anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir, waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. bagi no phone utk contact hj. xxx. bila saya call, org nya tiada. minta call balik tapi tiada. sy sms, x balas. minggu ke dua sy call lagi baru dapat tahu, sy kena bayar sejumlah wang kerana berhutang CM pada tahun 2006. tetapi barang tersebut pihak CM dah tarik balik. kenapa perlu bayar lagi dan setelah hampir 8 tahun baru nak cari. saya tanya notis mana? kata dah hantar tapi alamat lama. bila saya tny tuan rumah di alamat lama, tiada surat berkenaan. mereka beri tempoh utk sama sehingga akhir april ni utk bayar dgn diskaun 40% kalau selepas tarikh tu, kena bayar full dan duit lawyer. perlu ke saya bayar?

      Padam
    3. Boleh check semua firma guaman kat sini
      http://www.malaysianbar.org.my/find_a_law_firm.html

      Padam
  68. semua itu debt collector. kalau dr guaman tggu surat yg btl2 dr kepala surat syt guaman (kepala surat yg asli bukan yg hitam putih atau fotokopi). yg kata x boleh tu hanya debt coll yg nk kutip komisen. byr saja sepertimana yg awak dh bincang dgn peg di cm.

    BalasPadam
  69. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  70. Stop terus courts mammoth...agak2 la nak untung cra kotor

    BalasPadam
  71. Saya pun br dapat sms tu.. saya call Pn.Murni.. dia suruh bayar 2x.. kalau tak baru amik tindakan ... takut gak.. tapi ni kira ugutan

    BalasPadam
  72. Hai semua..mahu minta bantuan atau nasihat lah..kes sa ni lebih kurang juga dgn korang cuma barang yg sa beli dgn courts mamouth ni sa dah jual utk bayar hutang dgn cm ni..skrg sa ada masalah kewangan dan x dpt byr,jadi sa dpt panggilan dari pihak cm konon mengatakan sekiranya sa x langsaikan tunggakan nama sa dgn isteri akan dihantar ke bank negara utk di blacklist kan..ada apa cara atau nasihat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blh contact saya melalui gmail di richieujin888@gmail. com..mohon bantuan dan nasihat

      Padam
    2. Hi, saya pelajar dari UPM sedang melakukan penyelidikan mengenai kebankrapan. Sila mengisi soal selidik saya jika anda pernah disytiharkan disenarai hitam atau muflis. Mohon jasa baik anda untuk berkongsi dengan penyelidikan ini. Terima kasih

      http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

      Padam
  73. Hi, saya pelajar dari UPM sedang melakukan penyelidikan mengenai kebankrapan. Sila mengisi soal selidik saya jika anda pernah disytiharkan disenarai hitam atau muflis. Mohon jasa baik anda untuk berkongsi dengan penyelidikan ini. Terima kasih

    http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

    BalasPadam
  74. kenapa harga flexi credits kat iklan courts lg murah dr harga biasa? flexi credits ni apa? kira mcm mana? bukan bayar ansur harga jd lebih eh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mase I pg courts, jumpa officer kat sana yg ckp pasal flexi credit.. Die ckp ni innovasi pembeli utk jaga bajet, malaysia offer care yg paling flexible dan murah utk kemudahan pembeli.. Basically ade 14 pelan yg beza2, yg dibuat utk kemudahan pembeli2 yg beza utk barang2 diorg perlu dan bg offer yg murah. laman web courts ade lebih info http://www.courts.com.my

      Padam
    2. kalau dh mcm kad kredit flexi credit ni, better buat kad kredit trus la. boleh guna kt smua tmpat. bukan kt courts je. tak yah bli brg kat courts

      Padam
    3. @stevie G.. kad kredit beza flexi credit beza bro.. klau u pg laman courts tu, ko blh nampak promise diorg tu utk bg harga paling murah dlm pasaran. mcm tu courts memang tempat yg paling bagus utk shopping la. flexi credit ni bg u untung lg.

      Padam
  75. taknak aku buat kad kredit beli brg. baik aku smpan cash. trus bayar settle smua. senang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko kaya blh la.. idup ko sng sikit. tp mcm aq, baru mula keje 2 tahun, nk kahwin akhir tahun, dah beli rumah, perabot xde... IDUP AQ SUSAHHHHH..

      Padam
    2. haha syahril, klau ko tanye ak, ko la customer utama courts. diorg ade pelan2 dr flexi credit utk senangkan idup ko, DAN! ko blh byr ansuran sampai ko settle sume la. tp jgn la beli barang x bayar kan..

      Padam
    3. Flexicredit ade kebaikan jugak, terutamanya utk org mcm kita. Tadk dpt byr dgn cash, byr dgn felxicredit jer, seminggu baru 30lebih ok la. boleh tahan lagi. Klo pi kedai lain biasa semua minta cash camne dpt bayar semua barung pun seribu lbh.

      Padam
  76. kad kredit bank brgantung pd bank rate interest mcmc dia kira. lain bank lain plan. flexi ni flat rate kot sbb kat courts je ada.

    BalasPadam
  77. senang2 g courts tanya sndiri psl flexi credits neh. kt webiste pon dh details. kalau g courts trus buat trus bli brg. settle. haha.

    BalasPadam
  78. DEFENDAN : . Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu dalam masa 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum. Hubungi PN MAISARA : 0323822240 / 0323805077 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman

    BalasPadam
  79. As salam.sy ade amik 2 brg.byr semua ok.tpi lps kwen.pregnant alahan trul.trus berhenti kje.so ke 2 w brg mmg xdpt byr n tertggaklah.dlm 5 6 bln dpt msg mcm korang2 jg.sy xpnh kne cmni.so mmg cuak.so pulang 1st brg sbb die ckp lps pulang brg account tutup.xperlu byr ape2.kira settle kes.hnye blacklist kt CM.so legalah.hati da lega sbb nk usaha byr 2nd nye brg.tup2 smpi surat mntk byr balance.x ke geram.sbb baik xpyh plg brg sbb tetap kne byr.sbb klu tau cmni.xdelah pulangkn.sy trus biarkan.now msg2 mntk byr 2nd brg.haishhh lantaklah mmg sy xkn byr pon.naik mahkamah nk bicara pon sanggup.sbb cousin habaq.pergi klu kne pggl bicara.bg tau xmmpu byr.klu nk rm50 sebulan.dieorg nk xnk msti ikut je.sbb dieorg msti nk duit nk untung.bg org mcm sy lah yg mmg xde kerja smpi laa ni.klu mmpu byr lah.bkn ape..tkut jug aikhhh klu meninggai nnti.hutang xbayaq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pernah sekali dia ugut kalau tak bayar jumlah sekian pd date & masa sekian sekian.account bank anda akn di bekukan.
      so pernah skali lps blik dr bank.sy sje msg die kate y account bank I di bekukan?? Korang nk tau ape die reply?
      Betul ke puan account puan di bekukan.betul ke puan?ohh ye sbb puan da lewat n still xbyr lgi amount yg sepatutnye pd mse yg da di tetapkn.. hah!!! Di situ sudah kantoi.nipu je kje collectors ni.

      Padam
  80. Saya pon baru kena..kes dah lama..beli brg thn 2002..brg hrga dlm lingkungan 1k lbh je..tapi akibat msalah kewangan brg tu dah ditarik oleh wakil cm pd thn 2003..lps tu xde sbarang surat atau panggilan tel yg mklumkn suruh byr..tetapi sehinggalah bln 5 2015 ni dpt sms suh byr rm2900..bygkn slps 12thn bru nk mtk utang..utang x seberapa..brg pon dh ditarik tp lps 12 thn bru nk mintak dgn amaun yg x munasabah..td dia hntar sms sila jelaskn hutang dlm tmpoh 72 jam utk elakkan premis disita..mmg sial..utang 1k lbih nye psl bole nk sita rumah org?..tapi saya buau tak tau..gila?..mne ada duit cash sbanyak tu?..lps tu buat cara jht nk mengugut..mne ada dlm undang2 tnpa printah mhkamah dia suka2 nk sita runah org?..hye krn hutang 2k je?,,apa punye celaka CM ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hm bos, sy pon pernah ade kes xley byr balik utk cm.. tahun 2001 kot, tp lps tarik balik sume, ok je utk sy.. kes tutup? sy je ke ni?

      Padam
    2. saya pun kena jugak..kes dah dah lama sgt 11 tahun cam tu..ambil set katil tapi x puas hati sempat 2x bayar je..so CM pun dah ambil blk barang tue..ingat kes dah settle..tapi baru2 ni dpt call suh bayar 4k++..dlm masa seminggu suh bayar rm1800..huhu..dah la kacau kita kat opis..risau gak..dah la barang x berkualiti..

      Padam
  81. Saya pon terkena sama kes2 di atas Ada cina laki col gune hp bgtau dr company logistic dtg nk agkt brg kt umh ade saman dr cm.. Mtk sy col haji Tanya mcm mana.. Sbb sy mtk hold dtg sbb die ontwy pg balai utk cover repot geledah rumh.. Mslh rumh die nk dtg rumh mak sy sdg kn sy dh update bgtau sy bru kawen Pindah Ikut Suami ke pekan dn brg cm ade pd sy di pekan.. Sy htg hp note trtggk 6bulan.. Tp haji tetap ckp kene dtg rumh mak sy jgk ambik brg yg sama nilai baki htg sy.. Gler beli hp nk ambik brg lain yg bin beli ngn dia Walau dh jujur bgtau brg cm ade pd sy di pekan ckp xleh dtg ke pekan.. Boleh dtg Alamt Dlm agremnt.. Sy ckp sy byr jer la xpyh dtg rumh.. Haji mtk sy col court Tanya mcm mana.. Col court die Jwb agremnt sy dh terbatal xleh byr tggakan kne byr total 3100.. Mtk sy bncg dgn haji pulak.. Col haji blik die ckp min sy byr 2k Sblm t.ari esk.. Gler Dlm Mase sgkt byr 2k.. 1200 lg buat agremnt baru.. Sdg kan tempoh sy xhbs lg.. Haji ckp sy xde pilihn.. Sy pon mane nk cekau Dlm Mase 1hari cri duit.. Tp sebab risau cine tu dtg rumah kacau Mak sy nk ambik brg mak sy.. Sy pg direct ke caw court bedekatan buat byrn tggakan.. Sy kene byr 700lbh termasuk cas 20%.. Jd setel tggakan sy 6bulan.. Tggl bulan 7 ni kene byr Balik mcm biasa bulan2 Sblm due date.. Jd Skrg sy risau sy dh direct ke cm bedekatan buat byrn tggakan shj sampai Bln 6 ni, tup2 esk tetap haji tu mtk cine Lori tu dtg umh sy sbb xjelas kan 2k.. Sbb cm caw xckp apa2 psl agremnt terbatal dn byr 2k.. Die mtk sy setel 700lbh tadi.. Sy Kesian ke mak.. Die dtg gak memg sy hamun cm ni.. Cmne yer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. klau da settle jgn kisah. courts ni multi national company. ade imej utk simpan. sampai aq tau, courts xkan buat masalah mcm ni sume.

      Padam
    2. Tanpa Nama2 Julai 2015 2:56 PTG

      salam cik kak,
      saya pun alami masalah sama cik kak,
      saya tertipu mcm cik kak jugak. (sedih)
      kalau cik kak perasan,pada kertas payment C.M tu
      akan ada no.acc kita (acc bank maybank)

      cik kak pegi cash deposit machine, bank in rm pada courts,
      berdasarkan no acc tu.
      mintak tolong orang bank cara2 masuk duit pada acc courts.

      cik kak byr sikit2 pn xpe. jnji payment jalan.

      (SAYA JUA DITIPU DENGAN CM, MMG TAHAP FUCK LA)

      Padam
  82. Haji tu tetap akn mtk cine Lori tu dtg rumah x sebab sy xjelas 2k? Atau sy kne update dgn haji tu sy byr tggakan jer atau sy abai kan haji,Lori cine yg ckp dr logistic company,dn collector yg col sy ckp agremnt dh terbatal tu? Sy tkt dh setel tggakan ni nk dtg rumh jgk geledah brg.. Tlg sy bg pndpt..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  83. Assalam semua.
    tumpang tnya,saya baru terima panggilan yg menyatakan dia dilantik sebagai lawyer utk inform saya jelaskan tunggakan saya.memang dulu saya ada hutang dgn cm ni.tapi barang2 tersebut sudah ditarik balik,skrg setelah lebih dari 10 tahun ada pihak call minta saya jelaskan hutang ni walaupun barang tersebut telah ditarik balik lebih 10 tahun yg lepas.siap ugut nak call majikan saya lagi.yang pelik tu mana dia dapat contact number opis saya call?apa perlu saya buat skrg?boleh bagi pendapat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun sama..hutang dah lebih 10 tahun lps...baru skang nak cari..siap kacau kat opis lagi..barang dah la ditarik balik..skang nak suh kita byar plak 4k++..huhu..cam na nie ye?

      Padam
  84. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  85. Salam/selamat sejahtera,
    saya ada terima call daripada debt collector CM.Saya pun dah lupa pasal hutang tu sebab barabg dah dipulangkan kira2 11 tahun lepas.memang tak mampu betul nak bayar masa tu.Ingatkan memang dah tak kena bayar apa2.tup2 dapat call tadi memeang terkeut betul, sampai 1300 dia mintak...alahai.memang saya tak bayr cuma saya tanya boleh bayar sikit2 tak? katanya dalam masa 24 jam aje..siap ugut cakap nak bawak kes ke mahkamah.masalahnya saya tak mampu nak bayar sekaligus dulu, dan sekarang ni.
    search internet dapat la satu web ni...
    Jika byrn sdh tertunggak lebih drpd 6 thn & anda tidak pernah dihubungi atau menghubungi pihak Courts sblm ini, tempoh masa untuk Courts menuntut hutang tersebut mgkn sudah disekat oleh undang-undang (time-barred), oleh itu sebaiknya tuan dapatkan nasihat guaman. Walau apa pun, sebaik-baiknya anda bayar seberapa yang anda mampu setiap bulan (cuba bahagi kepada 12 byrn ansuran), sebab hutang tak elok dibawa mati.
    Avatar for Ismail N
    Sarah 
    August 22, 2014, 2:35 am
    Terima kaseh kerana sudi membalas pertanyaan saya. Sebenarnya saya dah berbincang dengan Pegawai Courts yg sya xmampu nk bayar sebanyak 500 kerna dia memaksa malah mengugut saya untuk menjelaskan sekurangnya 500. Sya hanya mampu membayar 200 setakat ini. Tapi dia berkeras tak nak terima. Ape yg harus saya lakukan sekarang encik? Sya mmg nk bayar balik tunggakan tu tp setakat ni saya hya boleh bayar 200 dulu. Tp pihak courts xboleh terima dia dh block account saya.
    Avatar for Ismail N
    Ismail N 
    August 22, 2014, 3:06 am
    Sebenarnya, jika hutang setakat seribu lebih, tak berbaloi fail kes di mahkamah. Kalau dia bawa ke mahkamah sekalipun, dia cuma akan dapat Penghakiman dan perlu dapatkan lagi perintah perlaksanaan. Tapi ini tidak bermakna saya menyarankan anda agar tidak mengendahkan mereka. Itu hak mereka untuk membuat tindakan terhadap anda.

    Cuma, saya agak terkejut dengan sikap bongkak pegawai Courts yang enggan terima pembayaran pada nilai yang kecil. Amat sombong sekali. Mungkin anda boleh cuba menulis kepada pihak pengurusan atasan untuk mengadu/komplain akan hal ini. Cuma itu sahaja yang boleh nasihatkan buat masa ini kerana saya sendiri tidak pasti bagaimana courts membuat tindakan dan berurusan dengan pelanggan2 mereka. Setiap syarikat mempunyai polisi yang berbeza.
    refer;http://dululainsekaranglain.com/undang-undang/saman-dari-bank

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku tak rasa tu pegawai courts yg bersikap kurang ajar ataupon tah pape lg. maybe debt collector. tp biasa la manusia, smuanya atas individu. tak semestinya smua org mcm tu. aku rasa better g firect kt courts jumpa pgawai kt sana dan tanya mcm mana nk settle.

      Padam
  86. mngkin sbb dh lama x bayar tu. setau aku kt courts kalau tak bayar dlm masa 6-12 bulan, diorang akan call customer mintak hutang. so kalau dh janji nk bayar, bayar je la. takyah la nk snyap mntang2 brg dh ada ngan kita. dh kita jugak yg stuju nk bli mulanya.

    BalasPadam
  87. alah kalau tanak berutang, tanak bayar ansuran, beli je cash.
    kat courts kalau beli cash dpt harga murah dari harga biasa. tak caye g usha sndiri kt courts. tmbah2 lg kalau pegi weekend, mmg murah kalau beli cash kt courts time tu.

    BalasPadam
  88. DEFENDEN :
    SATU PETISYEN SIPEMIUTANG AKAN DITAMPALKAN DI PAPAN NOTIS MAHKAMAH SIVIL JALAN DUTA KUALA LUMPUR DAN AKAN DIIKLANKAN DI SEMUA SURAT KHABAR UTAMA DALAM MASA 5 HARI.SEKIRANYA ANDA GAGAL HADIR, PENGHAKIMAN INGKAR DAN WARAN AKAN DIKELUARKAN TERHADAP ANDA MENGIKUT AKTA PENGHUTANG 1957 (sek 2.5.6.) . PENYERAHAN DAN TINDAKAN WARAN WSS UTK SITAAN & LELONGAN HARTABENDA AKAN DIJALANKAN OLEH PEGAWAI SEPINA MAKHAMAH MAJISTRET. SILA HUBUNGI PEGAWAI PENDAFTARAN UNTUK MAKLUMAT LANJUT - PN.SYIDA:03-27278869/0327278776 UNIT PERENDOSAN WARAN/SAMAN....sy dpt msg bru je lg..rasa tkot sngt...sy kje gov...tkot kena tatertb...sy beli thun 2013...2 brng...hrga total smua 3k...n rumah sy kena msuk pncuri...brng2 tu hilang..n g buat report...st g CM hntr report...klu ikot prjnjian..klu bncana kbkaran..pecah rumah..brng tu hilang dlm rumah kita.xperlu byr n pkerja yg tima report tu pun ckp xperlu byr..bru2 ni dia de call office sy pksa sy byr hutaNG Cm...kbtuln sy plk dh tukar tmpt kje...maybe diorg dpt call tmpt bru sy sbb staf office lma bg...xkn dlm msa yg sngkat...hutng tu dh jd 20k...di pksanya sy byr..call office...ckp pguam la siap dimakinya staf office sy...lawyer ke ckp cmtu....nsib staf kt office lwan balik.siap nk ambik tindakn tatatertib...bos sy kata bukan hal kje nk ambik tatatertib bgai....ni personal...tp bila dpt.msg cmni...sy brtmbh risau

    BalasPadam
  89. Ada sesapa yg boleh beri pendapt x..?

    BalasPadam
  90. Saya pun baru terima sms td...ni msgnya DEFENDEN : NOR ERNYLIZA
    DIATAS KEINGKARAN / KEGAGALAN PIHAK TUAN SATU LAPURAN AKAN DIBUAT UNTUK MELAKSANAKAN TINDAKAN PENDAKWAAN & PENYAMPAIAN SAMAN TERHADAP ANDA SELAKU PENGHUTANG. PERINTAH RASMI MAKHAMAH UNTUK PENYITAAN & SENARAI HITAM AKAN DI KUATKUASAKAN .SILA HUBUNGI CIK WANI:03-27278752 UNIT PENDAFTARAN...alkisahnya beli peti ais n mesin basuh pd thn 2002...dan byr 3bln
    ..lepas tu xde keje...n courts mammoth suh pulangkan barang...diorg ambik brg tu..tetiba col beberapa hari lepas col suh byr ...saya tanya kenapa kena byr..dia kata harga setelah brg tu dilelong....suh byr 1k lebih...manala ada duit...bila mintk byr 200 diorg xnak....risau plak....macamana ek

    BalasPadam
  91. Saya pun baru terima sms td...ni msgnya DEFENDEN : NOR ERNYLIZA
    DIATAS KEINGKARAN / KEGAGALAN PIHAK TUAN SATU LAPURAN AKAN DIBUAT UNTUK MELAKSANAKAN TINDAKAN PENDAKWAAN & PENYAMPAIAN SAMAN TERHADAP ANDA SELAKU PENGHUTANG. PERINTAH RASMI MAKHAMAH UNTUK PENYITAAN & SENARAI HITAM AKAN DI KUATKUASAKAN .SILA HUBUNGI CIK WANI:03-27278752 UNIT PENDAFTARAN...alkisahnya beli peti ais n mesin basuh pd thn 2002...dan byr 3bln
    ..lepas tu xde keje...n courts mammoth suh pulangkan barang...diorg ambik brg tu..tetiba col beberapa hari lepas col suh byr ...saya tanya kenapa kena byr..dia kata harga setelah brg tu dilelong....suh byr 1k lebih...manala ada duit...bila mintk byr 200 diorg xnak....risau plak....macamana ek

    BalasPadam
  92. better g courts jumpa mana2 pegawai. bgtau masalah settle leklok. cuba cek balik detail mcm mana. sbb mana tau yg debt collector tu tk dpt info ke mcm mana ke. kot2 ada salah paham. dr duk diam baik g tanya. skdr bg pendapat

    BalasPadam
  93. seeloknya mcm gtu la. jmpa direct jumpa depan2. settle baik2. kdg2 ada salah paham. tu yg tmbul isu. customer servis diorg pon okay je. last week aku call nk tanya psl payment flexucredit okay je lynan dia. tade mslh.

    BalasPadam
  94. Klau ada sms sebegitu mengatakana dari UNIT A4 PERENDOSAN WARAN/SAMAN tu semua dari collector. Tipu kuat...so alert..cuba mta no fail kes atau alamat firm guaman..gagap nk jawab...apa pun hutang yg x dituntut melebihi 6 tahun maka hutang tersebut tidak boleh dituntut....

    BalasPadam
  95. DEFENDAN : Satu Petisyen Sipiutang akan ditampalkan di Papan Notis Mahkamah Sivil Jln Duta KL dan akan diiklankan di semua surat khabar utama berbahasa melayu dalam masa 5 hari. Anda akan dikehendaki hadir di mahkamah tersebut dan sekiranya kamu tidak hadir waran tangkap boleh dikeluarkan terhadap kamu. Penyerahan waran dan tindakan WSS untuk sitaan dan lelongan hartabenda bagi penerima Penghakiman Ingkar. Harap maklum. Hubungi TN HJ YUSOF : 0323822242 / 0323805077 UNIT A4-Perendosan Waran/Saman

    7tahun lepas sy ade order brg dgn court tp bila brg sampai kat rumah, xmcm ape yg sy order. so sy call ckp yg sy xkan byr selagi brg yg sy nk xdi hantar. end up org court dtg collect semua brg kt rumah sy tu. so sy pikir settle la lepas 7 tahun hari ni dpt mesej bodoh tu. then sy direct call tuan haji malaun tu, die ckp yg nama sy sekarang akan di publish kt news paper then sy tanye so mcm mne kalau sy nk bayar die ckp die akan tutup kes kalau sy byr hutang tertunggak sebanyak 6k. sbb tu total brg yg die collect dr sy then die dh lelong brg. eh brg yg sy return tu still cantik plastic pun xbukak lg bedek la kalau die ckp die g lelong murah. sbb sekarang sy mmg xstay kat malaysia. so slumber je tuan haji tu ckp ok u kalau xbyr hutang nanti u tak bole keluar dr malaysia,imegration akan tangkap... muahahahahaha yg ni paling bodoh kan. lepas dr tu sy g call tah mana punye court sebakul kene maki, padan muka mmg court ni bodoh nak mampos

    BalasPadam
  96. NOTIS PERINGANTAN TERAKHIR : XXXXXX diatas KEENGKARAN/KEGAGALAN PIHAK TUAN SATU LAPURAN ANAKN DIBUAT UNTUK MEMULAKAN PROSIDING DALAM MASA 5 HARI. proses pemantauan di ALAMAT kediaman anda untuk pelaksanaan prosedur ini akan dibuat dlm 72jam dimana waran sitaan boleh dikeluarkan bagi menjalan kan tindakan sitaan ynag akan di kuatkuasakan. sila hubungi pegawau penyerahan notis utk sebrangan pertanyaan pihak unit saman/sitaan TN HJ ZULHAIRY : 0395432503 /0395432504 dengan kadar segera

    al kisahnya saya beli barang dr CM thn 2010 tapi brg dah di pulangkan dlm thn itu juga sebab x mampu nk bayar... tup..tup 3 bln lepas mpihak laywer ad call mintak settele payment tapi sy ckp sy x leh bayr bab x keja ... dya org ckp "PANDAI HUTANG PANDAILAH BAYAR" .. so dah xdak duit nk bayar cam mana .. RM 4k tu... cash... so sy ckp bayar bln2 leh x ... sya kata x leh bayar semua sekali... lastly 2-3 ari lepas dpt masg macam ni... apa sy nk buat... tolong saya

    BalasPadam
  97. MAAF SY BELI BARANG PD THAN 2005 BKN 2010

    BalasPadam
  98. saya baru dapat call dr seorang lelaki yang mengatakan nk dtg ke rumah mak saya untuk menyita rumah (alamat rujukan pada borang). bila saya tnya kenapa, dia cakap dpt arahan dr davi aida & co.. diaorg ade tuntutan sebnyak rm5300. dia ugut lagi akan bgtau majikan saya pasal ni.. ape patut saya buat ye..

    BalasPadam
  99. buat bodoh saja sebab itu hanya ugutan. kalau berani datangla kita report polis

    BalasPadam
  100. saya nak tanye, smalm sy ada beli satu handphone tp last2 minit sy bgtahu penjual courts , sy nak cancel beli hnst . nak tnye bole ke cancel pembelian kita ngan courts ?? brang pon tak dpat lagi , n then orang courts akan telefon kita ke untuk pengesahan ??

    BalasPadam
  101. MOHD RAHMAN BIN IBRAHIM: Tindakan MAHKAMAH/GUAMAN dibawah Akta 256 & sek 415 KK akan/boleh diambil TANPA notis.Hubungi EN MARZUKI:0382105206/0382105209

    BalasPadam
  102. Berpinar biji mata baca semua pglmn semua. Kesimpulan yg saya dpt buat selalunya bila kita berhutang kita tak pasti apa yg berlaku kemudian hari. Kebanyakannya ada mslh kewangan secara tiba2. Itu termasuk la saya ..hehe. . Mmg dah serik nk berhutang dgn kedai perabot atau kedai yg sepesen dgn CM.

    BalasPadam
  103. Biar la berhutang dgn bank lg selamat. Ye kita akn disaman dan di blacklist. Sekurang kurangnya kita tdk diugut. Saya baru ada tunggakan 2 bln yg nilainya rm600 pon menerima pelbagai sms ugutan spt ahlong. Sy reply ckp sy akan report polis dgn ugutan sms ini. Kol tak angkat pulak. Dah sms tak reply...huh!!!

    BalasPadam
  104. Mari la kita sama menjadikan pengalaman bersama CM ini satu viral. Boleh mtk tolong fb yg byk likers dan followers spt page siakap keli. Bkn kita marah mrk menuntut hutang sbb hutang mmg wajib dibyr. Tp kita marah cara mrk yg buat pelbagai ugutan dan penipuan. Anda mesti taukan kuasa viral skrg ni. Jommm viralkan!!!!

    BalasPadam
  105. saya dah 4-5 kali buat pinjaman dgn courts..so far mmg xde masalah langsung..cuma bagi pendapat saya klu kita nak buat pinjaman adalah lebih baik kita study dulu duit income kita bulan2 sebelum buat apa2 pinjaman...jangan di sebab kan ikut hati terpaksa menanggung hutang beribu2...courts ni klu boleh jgn hutang lebih dari 2tahun...lagi lama lagi lah interest dia tinggi...lagi satu pasal dia punya due date...pastikan due date pembayran tu lebih 2 hari dari lepas gaji kita dapat...yg masalah kes ugut dari debt collectr ni senang jer walk in dan minta diorang buat jadual pembayaran semula..selagi xpergi slagi tu la diorang kejar,ugut dan lain2

    BalasPadam
  106. saya beli peti ais kat senheng barang tak sampai2 rumah kalau buat report polis apa tindakan seterusnya ya

    BalasPadam
  107. saya beli peti ais kat senheng barang tak sampai2 rumah kalau buat report polis apa tindakan seterusnya ya

    BalasPadam
  108. akum.smu..nk tya...sy ada buat pembelian courts..entah la.mcm mn blh beli....brg xsmpi lagi...boleh ke nk cancel loan...sedangkan loan dah lulus...n saya dh sain agrement dh

    BalasPadam
  109. PENYITAAN!! Lori telah keluar dari depoh kami.Harap bersedia! Asingkan makanan dan pakaian untuk memudahkan proses penyitaan.Hubungi 016-2690855 (En Othman) utk maklumat penyitaan.

    Dpt ugutan sms ni pd 25/11/2015
    Perlu ke report polis?

    BalasPadam
  110. saya pun mgalami kes yg sama..hutang CM..Sy jd penama utk brangn ayah sy..hometeater..then ayah tk mampu bayar..bulan2 jgk tertunggak,pstu wakil dr pjbt pguam call..bgthu tunggakan dh 9k..sila jelaskn byran bserta kos guaman 19k..sekali ganda naik..klo tk bayar akn dblcklistkn dan akaun bnk akn dbekukn oleh dBANK NEGARA..sy matikutu sbb takot kne beku akaun bnk..sy mnta majikan baya pakai cek..boleh ke akaun bnk sy dibekukn tnpa pgetahuan sy..??

    BalasPadam
  111. Kisah ni agak lama dah terjadi pada aku...Aku alami kes pelik. Masa kerja kat Sabah, aku beli mesin jahit heavy duty kat Singer sana... Bayar setiap bulan tapi bila balik ke Semenanjung, aku terberhenti tak sambung bayar dan tunggak hampir sepuluh bulan.Tup tup mai Cina dari Singer dari cawangan didaerah aku tinggal, dia minta setle bayaran.Mereka ada link rupanya... Tapi yang peliknya dia bgtau mesin jahit aku dianggap telah ditarik dan akan dijual semula sebagai secondhand.Dia suruh aku beli semula tapi guna nama orang lain. (tanpa pelu bayar tunggakan lama).Aku hanya perlu bayar RM600 saja... sedangkan hutang bulanan+ tunggakan aku terhadap mesin tu masih ada RM1,800.Kalau aku buat full setlement pun RM 1,600 .Cina tu kata lu memang untung. Tunggu lagi... bayar cash RM600 siap dengan dokumen pembelian.

    BalasPadam
  112. Sya pula bru menerima surat dr pej lawyer hari ini..dr Ravi Shanghar & Acc...pd 2014 sya ada membeli brgan dr cm dgn flexi credit...nilai pembelian sbyk rm6k..termasuk interest jdi rm16k..sya sempat byr selama 1 thn tpi bila banjir besar melanda rumah sya pd dis 2014..sya tidak lgi membayar ansuran bulanan krn perabot tersebut di lindungi insurans..
    Pihak cm ttap call sya suruh byar hutang tertunggak tpi sya ttap berkeras tidak mahu bayar lrn perabot itu dilindungi insurans..
    Dan hari ini sya menerima surat dr pej lawyer..
    Apa yg harus sya lakukan ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang masih dpt surat lawyer lagi ke?

      Padam
  113. Sya pula bru menerima surat dr pej lawyer hari ini..dr Ravi Shanghar & Acc...pd 2014 sya ada membeli brgan dr cm dgn flexi credit...nilai pembelian sbyk rm6k..termasuk interest jdi rm16k..sya sempat byr selama 1 thn tpi bila banjir besar melanda rumah sya pd dis 2014..sya tidak lgi membayar ansuran bulanan krn perabot tersebut di lindungi insurans..
    Pihak cm ttap call sya suruh byar hutang tertunggak tpi sya ttap berkeras tidak mahu bayar lrn perabot itu dilindungi insurans..
    Dan hari ini sya menerima surat dr pej lawyer..
    Apa yg harus sya lakukan ??

    BalasPadam
  114. Boleh TAK siapa yang terkena ni kita ramai2 jumpa? Kita bincang buat press conference ke panggil tv3 ke Dan kita sign memorandum Dan bawak ke tribunal? Kaedah cm mmg menganiaya pengguna Dan sangat zalim..email sy reginafelisa66@gmail.com

    BalasPadam
  115. Boleh TAK siapa yang terkena ni kita ramai2 jumpa? Kita bincang buat press conference ke panggil tv3 ke Dan kita sign memorandum Dan bawak ke tribunal? Kaedah cm mmg menganiaya pengguna Dan sangat zalim..email sy reginafelisa66@gmail.com

    BalasPadam
  116. sekarang punya masa DC ni main ugut2 kat ofis n siap hantar sms untuk kita jelaskan bayaran tertunggak..Unit pendaftaran saman-Jabatan Integriti (Penjawat Awam)..sy dh cek x wujud pun unit ni nak menipu mmg x beragak la dieorang ni..igat majikan nak layan ke hal personal staf melainkan kes2 besar spt SPRM boleh la nk layan..pegi mampus dengan DC haprak ni..

    BalasPadam
  117. Tolong mak sya baru dapat msg ni.... PERHATIAN, TIGA (3) NOTIS TINDAKAN UNDANG-UNDANG AKAN DIDAFTARKAN DI ATAS NAMA "MAK SAYA".SILA HUBUNGI PEGAWAI KAMI AIROS DI TALIAN 03-27278739 .... msg ape ni yek?

    BalasPadam
  118. Kesian aku tgok korang semua kena tipu dgn debt coll,meh aku ajar cara nak kena kan diorg pulak,yg dpt sms simpan n kol smula n guna rekod suara k,tanya dia siapa,pejabat mana,tgok apa jawapan dia,lawyr ka majistret ka,cukup,tgok nanti diorg pulak yg melenting,dah tau diorg agensi dah kan,diorg tak boleh buat apa2 keculai duk kol ugut2 sengih2 korang g cari duit gadai g byr bodo2 jek,n then ckp smula,yg hutang tetap hutang tapi en ,pn semua boleh buat laporan polis diaorg menyamar,faham tak tu,tgok nanti dape yg gabra debt coll atau anda semua,harap jgn la susah hati sgt,itu semua modes operandi yg sama dari hq courts,itu je cara nak ajar debt coll k

    BalasPadam