SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Khamis, 13 Disember 2012

Keguguran

Actually aku tak tau pun aku ni pregnant sebab aku fikir aku ada masalah hormon je sebab aku pernah ambil enjection kat punggung untuk mencegah kehamilan bulan Jan 2012 dan since aku ambil enjection tu aku tak datang bula untuk 6 bulan. So bulan 7 dan 8 2012 aku period seperti biasa. So aku consider takde masalahlah, so aku pun macam biasa erobik, makan jamu, minum coke walaupun aku tak period dari bulan 9..

Tup tup aku rasa tak sedap hati bila aku period macam sport sport je. Pastu ada kawan yang menegur badan aku lain, agak kembang. 3 kali aku buat pregnancy test, ada 1/2 ada dan takde. Ha ko pikirla macam mana nak decide. So aku ajak husband check up doktor, sangat hampeh dokter tu acuh tak acuh dan suruh tunggu 2 minggu lagi untuk cek. Aku mintak buat scan pun dia tak nak, dasar pemalas.

Lastly 26.11.2012 aku ajak husband g pakar O & G di Barakah. Mula-mula dokter rasa sebab aku mengalami peningkatan berat badan dari 48kg to 62kg seram nooks. Pastu dokter scan, OMG "Awak mengandung tapi dah tak jadi. U Boleh nampak tulang belakang dia. Panjang dia dah 3.5cm. Tak dapat pasti dah berapa bulan maybe anggaran 2 bulan." So dokter suggest cuci, sure aku taknak. So aku mintak makan ubat dulu.


Alhamdulillah 2 hari lepas tu benda tu keluar sebesar 1/2 tapak tangan. Sayu gak hati tengok bila dibelek nampak jelas tulang belakang (macam tulang ikan sardin) pastu ada macam satu gumpalan not sure otak atau usus tapi macam bentuk otakla. Dalam hati aku, mungkin dia tak sanggup nak hidup dalam dunia yang semakin mencabar kot.

Aku ambil MC untuk seminggu untuk rest. Bagi aku macam biasa je tapi aku dapat rasakan badan aku ni macam berbisa dan lain macam. So aku pun berpantangla dari makan, pakai sock, bertungku, makan jamu, berurut dan tak angkat berat. Alhamdulillah, aku dah sihat dah dan start erobik balik.

1 ulasan:

  1. urm, rezeki tak dijangka.. tak pelah. sihatkan badan dulu nanti2 boleh pregnant balik

    BalasPadam