SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Isnin, 25 Jun 2012

The Thing About PTPTN is...

Masih teringat lagi betapa beria aku masa nak dapat pinjaman PTPTN. Bersungguh print semua dokumen yang diperlukan, pergi pesuruhjaya sumpah untuk sahkan semua dokumen, semangat call kawan berpuluh kali nak make sure semua dah set dan ready, dan beratur sepanjang-panjang line hanya tunggu untuk dipanggil. Tiba-tiba terlupa nak beli setem hasil LOL.

Beberapa minggu kemudian, bila permohonan diterima, BESAR RAHMAT.
Maybe I should educate some of you how PTPTN really works. Especially the ones yang baru nak melangkah ke alam pengajian tinggi. Macam ini cerita PTPTN sebenarnya.

Pada suatu ketika dulu, tak ramai yang dapat melanjutkan pelajaran ke univerisiti. Sebab tuh kalau kita baca novel Melayu, mesti sikit-sikit ada “impiannya melanjutkan pelajaran ke menara gading” “cita-cita sedari kecil untuk menjejaki menara gading” suka betul novelis dengan perkataan menara gading kenzzz. Macam sangat jauh impian itu, dan memang pun jauh kerana tak semua ibu bapa mampu biaya pengajian anak dan waktu itu kerajaan hanya mampu sediakan biasiswa untuk budak pandai.

Tapi sekarang, wah hampir semua orang yang kau kenal berada di menara gading atau telah grad bukan? It’s no longer a distant dream / the impossible. Because PTPTN made it happen.

PTPTN=Enabler.

Walaupun belum sampai tahap di mana kerajaan mampu sediakan free (higher) education, tapi kerajaan still wanna see anak–anak muda dapat akses kepada pengajian tinggi. Langkah yang mereka ambil? Mereka pinjam dari institusi kewangan tempatan, mereka tanggung kos interest sebanyak 4-5%, dan beri pinjaman PTPTN kepada u all. Mereka subsidikan interest itu dan peminjam (kita-kita nih) cuma tanggung kadar upah 1%. Dari tahun 2004-2011 alone, kerajaan dah tanggung sebanyak RM3.62 billion untuk faedah tu. Wow ‘pendidikan anak bangsa’. Kelas kau!

Siapa nak, silalah silaaa. Oh tapi siapa taknak, tak paksa punggg.

Susulan itu, dah pinjam kenalah bayar ye dok? Masa mohon beria beli setem hasil, beratur bagai, siap sign kontrak janji sepenuh hati nak bayar. Kan kos interest dah subsidikan maka peminjam bayarlah kos yang dipinjam and kadar upah 1% sahaja.

Apa? Taknak bayar?! Boleh, boleh. Malaysia boleh! Silalah belajar pandai-pandai, siapkan semua assignment, buat presentation gempak sebab kalau Ijazah Sarjana Muda dapat Kepujian Kelas Pertama kau memang dah tak payah bayar langsung. Pinjaman PTPTN anda terus lupus! Pilihan di tangan anda. Reti ke idok?

Sebab ramai yang tak reti dan mengamuk-ngamuk bila kena bayar balik L Tapi dalam pada mengamuk, ramai juga yang bayar balik (sejumlah 55%, sehingga Disember 2011) sebab diorang ini ada tanggungjawab dalam diri, diorang sedar ramai lagi orang mengharapkan pinjaman PTPTN, diorang faham konsep lembu pegang pada tali manusia pegang pada janji, mereka tak suka berhutang (sedangkan berapa posen je pun kita pinjam kita dah tak senang duduk nak ganti balik)… oh dan mereka taknak kena tahan kat airport. Eh? LOL.

Kepada yang bising kata mana duit kerajaan pergi, kenapa tak boleh bagi free education hoi?
Do you guys really think (those yang study local unis) that your yuran is as cheap as what you’ve been paying all this while? Really guys? Come on… takkan business study yuran RM500 satu semester. Sah, sah kerajaan dah subsidikan, yuran yang kita patut bayar. Untuk genggam segulung ijazah yurannya cecah puluhan ribu. Contoh lain, pelajar kejuruteraan UKM cuma bayar RM5600 untuk complete 4 tahun walaupun yuran sebenar adalah RM61,200. Nampak ke tak kerajaan subsidikan sampai 90.8%?

Jangan ingat gaji lecturer, gaji tukang sapu, gaji technician yang keluar masuk betulkan projector tuh semua tak payah bayar ya. Semua ini dalam kitaran wang, jangan pentingkan diri sendiri bila berhujah.

“Eleh baru subsidi 90.8% dah poyo, kerajaan poyo! Finland bagi free education kat rakyat dia!” Hewhewhew awak comellah! Awak tahu ke cukai diorang 53%? Cukai maksimum kita rakyat Malaysia hanyalah 26%? Kalau tahu baguslah, bagitau pokcik mokcik sekalian.

Akhir kata, siapa berjaya dapat pinjaman PTPTN, jangan boros k! Portion untuk bayar yuran pengajian awak tu sangat kecil daripada apa yang awak bakal dapat. Ini semua based on additional calculation sara hidup seorang pelajar maka, saralah hidup anda baik-baik. ITU DUIT PINJAM! DUIT PINJAM! TAKNAK BAYAR BALIK SILA BELAJAR RAJIN-RAJIN!

Copy From Hanis Zalikha..

Aku setuju seratus peratus hujah hanis ni, ko takyah cerita zaman dulu, zaman sekarang pun belum tentu ramai ibu bapa yang mampu membiayai kos pengajian anak2 kat universiti. Lebih-lebih lagi kita wahai orang Melayu. Kaum Cina India ada persatuan diaorang, kau ada. Susah bangkit diaorang ada yang sudi bantu, kau ada. Kalau ada Syukur la ye..

Tapi dalam setuju-setuju aku aku geram nak mampos ni.
Aku dalam berusaha mengasingkan duit nak melunaskan PTPTN ni,dia dok tambah kos dakwa RM212 dalam penyata akaun PTPTN aku. Hoi macam ni bila nak abis.

Mungkin sebab dulu aku bayar ada wat lobang,
tapi bila aku bayar maintain (sebab guna Maybank2u).
Tiap kali dapat gaji, bayaran PTPTN aku dulukan still kne caj dakwa.
Aku bagi nafkah mak aku pun tak secepat bayar ko PTPTN.
OK FINE.. AKU TAK NAK BAYAR DAH..
Tunggu lah aku dapat wet dari langit..

Saya Sayang Dia.. Sayang Sangat2..



Tak lama lagi Hani Qaisarah akan berumur 1 tahun.
Bila teringatkan dia nak setahun ni, teringat pulak detik2 nak melahirkan dia.
First time tatap muka dia. Susu kan dia.
Dan segalanya dia.
Bertapa tak sabarnya aku nak dengar dia panggil aku mama.

Sekarang keletah dia yang bermacam2 buat aku lagi semakin tak boleh berpisah.
Itu lah dia penangan kalau dah ada anak..

I love u sayang..
I love u to kakak..
BOTH OF U..

Khamis, 21 Jun 2012

Majlis bertunang Mia

Tadaaaaaaaaaaaaaaa..
SALAMIAH BT ESA@AIASS.
Majlis bertunang pada 9hb Jun 2012 (Sabtu).
Actually dia ni, kakak susuan aku. Beza umur >< 12 bulan kot. Hurmmm mak dia Mak Long aku, sebab masa aku dilahirkan ibu aku tumpah darah. So atok aku suruh mak long aku susu kan aku. Lebih kurang macam tu la..
Nice kan. Sejuk je..
Make-up tak terlalu mencapap @ menonjol. Tunang kena slow sikit.
Majlis kawen baru boleh mencapap.
Ni adik dia yang make-up kan, sebab adik dia tengah kursus make-up.
Not bad la, cantekkkkkkkkkkk plussss FREEEEEE..

Pict Mia & Hakim bukan nama sebenar.. (Nanti aku story)
Ok yang ni tak boleh nak marah aku la, kabur pict nya.
Salahkan jurugambar yang lain sebab tolak camera hp aku,
tau la hp murah je T_T. Sampai hati tau..

Ni hantaran dari pihak lelaki..
Nampak sangat GRAND ok.. Colour ni nampak sangat mewah..
Tapi harap maklum, 2 hantaran telah tersesat jalan dan sampai setelah majlis selesai.
Hurmmmm sabor je lah..
Bak kata Mia, JANJI AKU BERTUNANG DULU, TAK CUKUP PUN TAKPE.
Terdesak Nok, dah tueeee.. Hahhaaaa..

Yang ni dari pihak perempuan..
Nice gak, redup mata memandang.. Purple..
Kenapa hantaran tema Purple baju bertunang Merah???


* Start dari lepas magrib HARI KELUARGA HJ MD AMIN & HJH ARBI

Berpanas Di Tepi Jalan

Beberapa minggu yang lalu..
Wahh ade macam cerpen Darjah 1 tak..

Aku sekeluarga merancang nak ke kenduri kawin teman en. suami,
lepas tu merayap ke serata JJ bukit tinggi..
Tetapi lain yang jadi..





Korang paham tak maksudnya..
Aku terpaksa berkelah di tepi jalan kerana En Wajagini telah MOGOK..
So what can i do..
Duduk tepi bustand sambil berpeluh-peluh.
Ditambah Sarah melambai2 ke arah kereta yang lalu lalang seperti
meminta pertolongan nak duduk dalam aircond..

Dan akhirnya Atok puan dan Makngah Ima datang membantu..
En Suami sila la uruskan Wajagini itu..
Kami gadis2 yang lemah nak mencari perlindungan dari Panahan matahari..
* PHEEEWWW *

Banyak story tapi takde masa

Actually aku banyak story nak share tapi masa sekarang
amat terhad..
Kat office kerja hakiki so banyak..
Lebih-lebih lagi bos i dah masuk kerja balik..

Nampak sangat takde bos wat kerja lain..
Hahaaa..

Selasa, 5 Jun 2012

Pelengkap Hidup



Mama sayang Baba, Mama sayang Adik..
Luv u all so much..
Big hug, big kiss..
Muahhhhhhhhhhh..