SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Isnin, 10 Oktober 2011

Mertua VS Menantu

Ha story ni takde kena mengena dengan sesiapa.
Cume sekadar berkongsi gosip di office yang ceria ni.

Bagi korang yang berkahwin pernah tak korang rasa mak mertua korang terlalu membela anak dia.
Tak kira apa la yang yang berlaku dalam family anak dia, anak dia gak yang betul.
Salah ke betul anak dia gak betul.
Bila salah tu jatuh kat anak dia, semua yang salah tu akan jadi POSITIF.
So menantu adalah WRONG (Macam kena hukum gamtung ok rasanya).

Korang akan perasan bila anak yang lain ada problem, si menantu juga yang salah.
So yang kena berubah sikap adalah menantu, walaupun sikap si anak tu yang harus berubah.
So anak menantu yang lain kalau dengar, tak ke kecil hati.

See STRESS ok dapat mertua macam tu.
Tapi as a menantu ko kena REDHA dan SABAR je la.
Tu kan anak dia, so korang kena bersikap BEHAVED dengan mertua macam ni.
Takyah la nak bercerita sikap yang tidak-tidak kat mak dia.
Ha nanti kau juga yang salah, ko simpan je la kat dalam hati.
KUNCI MULUT tu.
Kalau tak boleh tahan cerita dengan pokok.

Actually mertua tak perlu nak membela anak-anak kesayangan tu.
Benarkan si anak dan menantu, belajar menjalani hidup berkeluarga tu sendiri.
Kesian kat anak menantu yang kecil hati dengan sikap mak mak ni.

Bagi menantu pulak, korang janganla ambil hati sangat
kalau dapat mertua yang macam ni.
Kita yang MUDA kena bersikap POSITIF, kita yang muda ni
dah terdidik dengan bahan bacaan yang bagus, ilmu agama, dunia, moral dll.
So kita harus bersikap lebih WAJAR dan TENANG dengan situasi ni,
jangan MERUNGUT sampai nak rabak mulut.
Kena ingat "SYURGA TU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU".

Dan menantu-menantu jangan ingat semua Mertua bersikap macam tu.
Ada juga mertua yang bersikap tidak terlalu membela,
lebih TENANG dan bersikap adil dengan anak menantu.
Tapi kalau menantu dah macam hantu perangai,
memang patut la mertua tu memanjang PROTECT anak dia je.

P/s : Yang Muda Hormatkan Yang Tua, Yang Tua Sayangi Yang Muda.. Winkkkk..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan