SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Khamis, 23 Jun 2011

PERMOHONAN CUTI BERSALIN

Berapa hari nak mohon yew..??

Pilihan yang ada 60 hari (2 bulan ) @ 90 hari (3 bulan )..
Tapi pilihan ni untuk individu yang berkerja dengan kerajaan..

Memandangkan baby yang bakal lahir adalah 2 orang..
Aku harus memohon cuti selama 90 hari ( 3 bulan )..
Kerana aku rasa cukup la 2 orang ni, hubby pun taknak dah..
Tapi kalau rezeki tu dah datang, what can i do..
WHAT CAN U DO HUBBY..?? Eeeuuuwwwwww.. Bluerkkkk...

As u know, my admit wad on 11hb Julai 2011..
And my delivery date on 12hb Julai 2011..
So, i decided to starting on 04hb Julai 2011..
WoW.. How long..?? Huhhhuuu..
Berkokok hati acik tau.. Gummbiraaaa..

Plan nye macam nie :
Cuti dipohon 90 hari
Tarikh mula : 04hb Julai 2011
Tarikh tamat : 01hb Oktober 2011

Pengiraan :
Julai : 28 hari
Ogos : 31 hari
September : 30
Oktober : 1 hari

Rabu, 22 Jun 2011

Check Pakar Di Hosp. Banting -5

21hb Jun 2011 (Selasa)

Appoinment jam 9.00, mcm biasa 8.30pg aku dah terpacak kat situ.
Fuhhhhh kali adalah app. yg paling lama untuk aku sebab hampir jam 1.00 ptg baru settle ok.
Dah berdaki ketiak aku menunggu giliran jumpa pakar.

Hari ni aku datang sebab nak tengok babies pusing atau tidak.
Jawapan TIDAK, mogok pusing kiri kanan je anak-anak mama nie.
So scan dgn Dr 1 still breech, second dgn Dr pakar pun still breech.

So, 11hb Julai admit wad jam 9 pagi (takdela aku masuk jam 9 hu3..)
Oppretion 12hb Julai 2011..
C-ser akan dibuat di Hospital Banting, WHATTT.. Boleh ker??
Haritu tolak mentah-mentah bila aku nak bersalin kat Banting..
Dr pakar dari Klang akan datang ke Hosp Banting.
Ooooo Okey.. Hahahaa taknak aku dihuyung ke sana, ke mari kalau tiba-tiba dorang tak boleh buat.
If sebelum tarikh dah ada tanda, kena pergi HTAR.. Ok..
Dalam hati macam nak Hospital Klang, tp mesti ada hikmahnya kan.

You all doakan aku ye, aku sebenarmya cuak plus plus plus..
Tapi saja je wat cool..
Mana tak takut, jumpa jarum pun takut jagi semua benda tajam tu..
Scaaaaaaaryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy..

Selasa, 21 Jun 2011

Penjagaan Bersalin Secara Cesearen

Jagaan selepas pembedahan cesarean adalah seperti juga jagaan waktu pantang selepas bersalin atau jagaan selepas pembedahan daripada penyakit jenis lain dalam perut.Apa yang penting sekali ialah dalam dua minggu pertama ketika luka daripada pembedahan dan kelahiran bayi mulai pulih, badan memerlukan banyak sumber protein daripada makanan. Oleh itu makanlah makanan yang berkhasiat lagi seimbang yang terdiri daripada bahan-bahan karbohidrat, protein serta vitamin daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Lantaran itu jugalah, dalam waktu pantang ini, khususnya selepas pembedahan cesarean, janganlah sekat pengambilan makanan berkhasiat disebabkan kepercayaan dan amalan budaya kita ataupun disebabkan desakan dari orang orang tua kita. Walaubagaimanapun makanan tertentu yang diketahui boleh menyebabkan masalah seperti alahan (allergy) patut dijauhkan.

Kurangkan sedikit bahan-bahan yang kaya dengan minyak dan lemak serta bahan manisan yang mengandungi banyak gula seperti coklat dan ais-krim. Pil vitamin dan zat besi (iron) yang dimakan ketika mengandung patut diteruskan sehingga habis pantang khususnya bagi mereka yang menyusukan kerana proses penyusuan memerlukan bahan bahan vitamin khususnya kalsium dalam pembentukan susu.

Biasanya luka pada perut akan kering dan rapat setelah dua minggu. Ketika ini pesakit boleh melakukan aktiviti dan kerja rumah.

Amalan menggunakan bengkung dan juga bertungku tidak dicegah.

Mengurut pada badan juga tidak dicegah, tetapi jika boleh jangan disentuh bahagian perut khususnya pada luka pembedahan tersebut.

Makan makanan tambahan yang diluluskan oleh KKM untuk mempercepatkan proses pemulihan luka juga tidak dicegah, malah digalakkan.

Khamis, 16 Jun 2011

Semangat Berkerja Dah Pudar

Serius aku cakap aku dah takde semangat nak kerja.
Bukan sebab aku terlalu tak sabar nak menyambut kedatangan orang baru tapi...
Aku dah mula tension dengan ketidak upayaan aku dalam membawa diri.
Bukanla aku tak larat langsung tapi nak bangun payah, nak drive pergi kerja pun payah.
Simtom-simtom ni datang harini, bila setiap pergerakan yang aku buat terasa sangat payah dan terseksa.
Ditambah lagi dengan perut aku yang semakin berat dan menekan-nekan perut bawah aku.
Terasa perit dan sesak nafas aku sekarang ni.

Ya Allah, aku insan yang lemah ini..
memohon kekuatan untuk aku menghadapi
minggu-minggu terakhir kehamilan aku ini Ya Allah..
Permudahkan segalanya bagi ku..
Berikan kesihatan yang baik kepada anak yang bakal lahir ini
dan kekuatan kepada diri ku dalam menghadapi kelahiran ini..
Aminnnn Ya Allah.......

Maafkan Aku Wahai Suamiku

Adakah aku tido terlalu syoooookkkk???
Sebab aku sekarang tido menendang-nendang.
Aku dengan suka hatinya menendang kepala suami aku.
Chooooi betulla, kena mintak maap sungguh-sungguh.
Nanti nak bersalin susah pulak.

MAAF WAHAI SUAMIKU..
SAYANG TAK SENGAJA..
BERDOSA AKU MELETAKKAN KAKI KU DI KEPALA MU..
MAAFKAN AKU YANG TIDO TIDAK SENYENYAK DULU..
BERPUSING-PUSING DI TEMPAT TIDO..
BELOM DIRI MU KU CEDERAKAN HINGGA LEBAM TANPA SEDAR..
ALAHAIIIIII BERDOSA SUNGGUH AKU..
MAAFKAN AKU SUAMI KU..

Rabu, 15 Jun 2011

Check Pakar Di Hosp. Banting -3 & 4

13hb Jun 2011 (Isnin)
Sedih LOL sebenarnya, aku pergi check up tapi hubby takde.
Nasib baik ibu nak temankan aku, kalau tak mati katak aku menunggu giliran.
Temujanji jam 8.30 pagi tapi jam 8.00 pagi aku dah terpacak kat situ.

Check macam biasa, berat 66kg.
Tekanan darah and jantung OK.
Yang paling aku suka, takde check darah hu3.

Baby 1.9kg and 1.6kg.
Kecil bagi aku yang hamil 34minggu.
Emmm besarla sikit anak mama.
Yang harunya tiba-tiba 1 baby songsang.
Dr. pakar tak dapat decide babies dalam 1 kantung atau tak.
3 orang yang tengok so, aku disuruh datang lagi esok harinya.

14hb Jun 2011 (Selasa)
Hari ni aku g sendiri, temujanji jam 10.00 pagi.
Dr pakar tu runsing sebab babies dah besar.
Pemisah tu tak nampak, kena check masa babies masih kecil.
Aku pernah check swasta, rasanya Dr cakap 1 rumah.
Tapi Dr tu decide 2 rumah.
Aku pun ok je.

Babies songsang dan oblig.
So pakar decide tgk dalam tempoh 1 minggu, if babies still songsang ???
Dr akan tempahkan tarikh bersalin secara cesear dalam minggu ke 38.
WHATTTTTTT???

Rabu, 1 Jun 2011

Check Pakar Di Hosp. Banting -2

30hb Mei 2011 (Isnin)

Aku pergi check up sorang, b tak dapat teman sebab tengah busy sangat.
So aku pun kenala paham, orang makan gaji kan.

So far aku dah mengantuk tahap gaban menunggu giliran.
Appoinment jam 8.30 pagi, check dengan nurse semua dalam 9.00 pagi.
Serius nak menunggu dokter giler punya lama.
Jam 10.30 dokter tak masuk lagi.
Aku jadi tak paham, kenapa kena masuk lambat.
Positif, makan pagi kot.
Tapi sampai jam 10.30 ke??

Check up macam biasa.
Dokter suggest kan ubat tambah darah jenis sifrin, silifron, entah tak tau aku.
Blom sempat cari lagi.
Berat baby 1 adalah 1.9kg dan baby 2 adalah 1.6kg.
Emmm baby berat macam turun, tapi satu lagi naik.
Hopefully evrything okey for my babies..

Perkembanagn Janin Usia 8 Bulan

Perkembangan Janin Usia 8 Bulan. Semua indera pada janin sudah mulai berfungsi. Gerakan-gerakan janin mulai terasa dengan jelas. Janin telah terbentuk sempurna dan posisi kepala berada di bawah (cephalic). Paru-parunya sudah sempurna dan plasenta mencapai kematangan. Panjang janin saat ini sekitar 45-50 cm dan beratnya 1,8 kg. Dengan panjang tersebut, wajar jika kantung ketuban (amnion) mulai terasa sempit. Cairan amnion akan mencapai volume optimal, dan kemudian akan mengalami pengurangan.
Saat janin mencapai usia 33 minggu, kuku jari tangannya akan mulai tumbuh. Kelopak mata yang telah dapat membuka dan menutup sudah ditumbuhi bulu mata. Oksigen yang dibutuhkan janin masih disuplai oleh ibu, karena janin belum mampu bernafas dengan sempurna (paru-paru dan ginjal belum berfungsi sempurna). Pada masa ini, aktivitas janin sudah mulai mempelajari bahasa yang sederhana, yaitu suara sang ibu dan orang-orang di sekitarnya. ika ibu sering membacakan cerita bagi janin, maka setelah lahir, si janin akan mudah terlelap bila dibacakan cerita yang sama sebagai pengantar tidur.
Pada bulan ini, perkembangan otak janin terus berkembang pesat, dan fungsi otak dalam menghantarkan rangsangan syaraf semakin baik. Pada bulan kedelapan, aktivitas janin sudah mulai menyesuaikan dengan aktivitas ibunya. Janin akan banyak beraktivitas pada siang hari, dan pada malam harii ia akan beristirahat.

Perkembangan Janin Minggu ke-29

Posisi janin pada saat ini mempersiapkan diri seperti posisi lahir dengan kepala ke arah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk. Beratnya sekitar 1250 gram dengan panjang rata-rata 37 cm. Kelahiran prematur mesti diwaspadai karena umumnya meningkatkan keterlambatan perkembangan fisik maupun mentalnya. Bila dilahirkan di minggu ini, ia mampu bernapas meski dengan susah payah. Ia pun bisa menangis, kendati masih terdengar lirih. Kemampuannya bertahan untuk hidup pun masih tipis karena perkembangan paru-parunya belum sempurna. Meski dengan perawatan yang baik dan terkoordinasi dengan ahli lain yang terkait, kemungkinan hidup bayi prematur pun cukup besar

Perkembangan Janin Minggu ke-30

Beratnya mencapai 1400 gram dan kisaran panjang 38 cm. Puncak rahim yang berada sekitar 10 cm di atas pusar memperbesar rasa tak nyaman, terutama pada panggul dan perut seiring bertambah besar kehamilan. Bagilah kebahagiaan saat merasakan gerakan si kecil pada suami dengan memintanya meraba perut Anda. Mulai denyutan halus, sikutan/tendangan sampai gerak cepat meliuk-liuk yang menimbulkan rasa nyeri. Aktifnya gerakan ini tak mustahil akan membentuk simpul-simpul. Bila sampai membentuk simpul mati tentu sangat membahayakan karena suplai gizi dan oksigen dari ibu jadi terhenti atau paling tidak terhambat. Janin mengisi hampir seluruh ruang di rahim. Ketika janin menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya bergerak di bawah kulit perut. Otak berkembang sangat cepat

Perkembangan Janin Minggu ke-31

Berat Janin sekitar 1600 gram dengan taksiran panjang 40 cm. Waspadai bila muncul gejala nyeri di bawah tulang iga sebelah kanan, sakit kepala maupun penglihatan berkunang-kunang. Terutama bila disertai tekanan darah tinggi yang mencapai peningkatan lebih dari 30 ml/Hg. Itu sebab, pemeriksaan tekanan darah rutin dilakukan pada setiap kunjungan ke bidan/dokter. Cermati pula gangguan aliran darah ke anggota tubuh bawah yang membuat kaki jadi bengkak. Pada gangguan ringan, anjuran untuk lebih banyak beristirahat dengan berbaring miring sekaligus mengurangi aktivitas, bisa membantu. Janin makin bertumbuh besar, jadi ruangan rahim menjadi lebih sedikit, sehingga gerakan Janin akan berkurang. Janin kemungkinan dalam posisi melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu didadanya serta tangan dan kaki saling bersilang.

Perkembangan Janin Minggu ke-32

Janin berada dalam posisi kepala di bawah sampai nanti lahir. Janin akan tetap menendang, gerakannya rata-rata sehari meningkat 375 kali per hari, tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini. sepuluh gerakan yang anda rasakan dalam sehari sudah normal. Pada usia ini berat janin harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin diperketat/lebih intensif dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Umumnya hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu ini. Untuk ibu hamil dengan kelainan jantung, hipertensi dan preeklampsia, mesti ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penjepitan di pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga si janin, hingga biasanya dipertimbangkan untuk dilahirkan. Terlebih bila terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tak kunjung turun.