SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Khamis, 7 April 2011

Checklist Keperluan Bayi

Berikut adalah senarai barangan yang perlu di beli atas persediaan menimang cahaya mata. Aku seperate kan ikut situasi dan tempat penggunaan barangan bayi. Orang tua2 ada berpesan, kalo beli barangan bayi, better beli selepas 7bulan ngandung.. Sebab apa?? Orang tua cakap, takut kalau2 terjadi ape2 pada bayi yang bakal lahir, so si ibu takla meroyan. Harap dielakkan dari dugaan seperti tu. Tapi tu semua kerja Allah, kita jadi manusia hanya perlu merancang, so bukanla dah tak larat nak jalan baru nak mencari. Shopping mall bkn kecik mcm zaman dulu, tak sah kalau tak duduk berjam2 dalam dalam mall.

Kedua.. kena pikir kemungkinan kita baby akan kluar sblom 9bln.. dan byk lagi faktor lain..klo beli lewat2..kdg2 byk brg yg kita terlupa.. Dan tak salah kalau kita jumpa keperluan bayi yang murah, kita sediakan dulu..

Di Bilik Persalinan Bayi: Lampin 10 helai (tapi banyak guna utk bedung baby aje) Diapers 1 Pack utk NB Barut 4 helai utk NB, 4 helai utk 5 month ke atas Sarung kaki 3 pasang Sarung tangan 3 pasang Topi bayi 1 helai Baju bayi 4 helai Seluar bayi 4 helai Tuala mandi bayi 2 helai Selimut bayi yang ada kepala 1helai (boleh juga guna utk bedung baby) Minyak telon (kurang panas) / Minyak yuyi (panas sikit) Baby oil 1 botol kecil Bedak 1 botol sederhana Lotion Baby 1 botol sederhana Cream utk nappy rash-pureen nappy rash (utk ruam lampin kalo timbullah..) Cotton bud 1 pack Cotton ball / Tisu tandas Kabinet /Bakul utk pakaian baby Bakul kecil utk letak baju baby yang nak dibasuh

Di Bilik Tidur Bayi: Tilam Bantal kepala dan peluk Tikar getah (sebagai alas ketika change lampin/diapers) Kelambu Katil baby (utk second child digalakkan)

Di Bilik Mandi Bayi: Besen mandi bayi Toiletries (Syampu, Sabun)

Di Dapur Bayi: Botol susu 2 botol 4 anuns (satu utk air masak, satu utk susu) Berus botol (beter amik yang takda sponge. brand anakku is recomended ) Bag barangan baby Termos kecil-kalau baby susu botol Breast pump-pureen battery pump

Lain-lain: Kereta sorong baby Seat Car baby kerusi roda baby (guna lepas baby boleh duduk) kerusi makan baby

Dan buat si ibu yang mengandung, berikut adalah barangan yang ada perlu sediakan buat diri sendiri.

Pakaian Mengandung (Cotton)/ T-shirt lengan panjang/pendek 3 helai Kain Batik 3 helai Tuala wanita (jenis bertali dan pad biasa) Seluar dalam Baju dalam khas utk menyusukan bayi Jamu bersalin Stokin kaki 3 helai Barut Perut Batu tungku

Buat si bapa pula sedia2kanlah ongkosnya. Dan bersedialah utk mengazan/mengqamatkan bayi, pecah mulut bayi dengan air zam-zam atau kurma, menanamkan uri isteri serta menamakan dan mendaftarkan bayi anda..

1 ulasan:

  1. hye wa..selamat ye..kite bakal jd mama same2..hehehe

    BalasPadam