SSA

Foto saya
ME.. just a simple person who is searching for the meaning of life..some said life is hard..and some said life is easy.. for me life is what you make it become..it's really up to you to know how you want your life to be.. hopefully..i will...someday...can have the life that i have dreamed of.. I'm helpful, caring, quiet(Not So So), straightforward, friendly and i like to keep all my emotional to myself...

Isnin, 28 Februari 2011

Tempe Masak Sambal

Huhhh adalah aku kecor mulut sekarang..
Aku teringin plak nak makan sambal tempe..
Nampak gaya nye malam ni harus lah makan tempe..
Ok EN B.. Huhuuuu.. Harusssss..

Ahad, 27 Februari 2011

Hampehhhh Bukan Hampaaaa

Entry lepas aku ada story B dapat bonuskan..
Haaaa aku kena tipu rupanya.. Apadaaaa dengan wife pun nak main2..
Tak kisahla, asal hati dah sayang.. LoL..

Alhamdulilah, bonus kali ni bukan 2.45 tapi 3.25 bulan..
So Thanks To Allah.. Rezeki anak-anak mesti tuhan tu bagi..
Rezeki aku sekali, walaupun aku cuma mintak coklat je hahaaaa..

Bonus ni B beli kerusi untuk rumah kami.. Walaupun aku rasa kerusi tu adalah tidak diperlukan tapi dah hajat si suami, aku ikut je la.. Yang harus, aku ikut je la.. Kerusi 3 seat yang L tu.. Minat bebenor B dengan krusi tu.. We all cari kat Westcourt, untuk aku ok la dan berbaloi berbanding Cavenzi.. Ahhh tu tu nanti je la aku cerita, ape kes nye..

Next week baru sampai kerusi tu, penuh la umah aku nanti.. Belom anak-anak yang bakal lahir nanti.. Makin meriah la umah aku, meriah ke bersepah hahahhaaaa.. Sabar Ye En Hafiz..


Khamis, 24 Februari 2011

Hampa Lagikah Aku

Hari ni B dapat Bonus...
Yeaaaaa hahaaha.. Dalam hati macam2 nak mintak, maklumla aku keje Gov mana ade Bonus, kalau ade pun tak rasa la..

B awal-awal lagi dah cakap nak bawa aku bercuti, yela aku mana ade pergi honeymoon. Yela 3X pospond nak g Honeymonn (Kuantan Pahang, Bukit Tinggi Indonesia & Gambang Pahang). Takpelah kata aku tapi dalam hati sikit sedihla sebab aku morning sickness yang teruk. At least aku dah berjalan sampai ke Kota Tinggi time aku belom sebulan kawen. So takla hampa sangatkan.. Cehhhh nak sedapkan hati la tu, MENCIKKK..

Dengan keadaan aku yang mengandung ni memangla tak kuasa aku nak berjalan. Aku nak baring je kat umah tengok TV hahahaa , Best Wooo..

So time nak g solat jumaat B call..

B : B malu nak cakap
Syg: Why? Bonus tak dapat ke?
B : Tak seperti yang diharapkan
Syg: Emmm kan syg dah cakap, B kan anak tiri (anak tiri kepada majikan).. Heee..
B : Tulaaaa.. Macam mana nak bawa syg jalan ni
Syg: Emm takpela, klu B rasa tak cukup, tak payahla.. (Dalam hati dah sentap)
B : Boleh tapi tak dapatla nak g jauh-jauh, PD ok la
Syg: Ok syg ikut jew.. PD???? Huh??? (No Bukit Merah, No Pulau Pangkor, No Kuantan Huhhh.. sabar aje lah)
B dapat berapa?
B : 2.45 bulan jew.. Lebih 1.5 dari yang lepas.. Still ade rezeki untuk anak-anak..
Syg: Ok la tu.. Alhamdulillah..

Nasib baik aku mengandung ni jenis yang malas nak berjalan. So saving sikit duit laki aku. Kuat makan lagi la tidak kan..

Yela aku paham B nak saving duit nak buat kenduri Doa Selamat untuk aku yang hamil 7 bulan bulan Mei nanti. Tidaklaaaa ade lenggang perut bagai, aku bukan jawa, sampai kena mandi dengan kain batik. Cukupla sekadar doa selamat supaya anak kembar aku dan anak aku selamat time bersalin nanti..

Belom persediaan lagi, hhahaahaha gile aku tengok baju baby mahal ok. Lebih mahal baju budak-budak ni dari aku. Punya la saving aku buget beli baju baby 15 helai je untuk 2 budak ni. Huhh adjust la kau macam mana pun, sedihhh lol. Confirm anak-anak aku lebih banyak pakai lampin la dari lampin pakai buang sebab "membazir amalan syaitan, berjimat tu penting sebab ayah nak menyimpan untuk masa depan kamu berdua"waaaaa boleh pakai ayat ni. Barang-barang memangla kena beli dua, tapi aku beli satu dulu pengsan laki nak membeli bagai.

Emmm tengokla macam mana esok ke tulat kew..
Kalau jadi, jadilah aku nak berjalan.. Huhuhuuuu..

Selasa, 15 Februari 2011

Perkembangan Usia Janin 4 Bulan

Perkembangan Janin Minggu ke-13

Retina, kornea, iris (selaput pelangi), serta lensa mata sudah dapat berfungsi. Janin mengedipkan mata dan peka terhadap cahaya.Tumbuh kembang janin didukung oleh plasenta, yang menghubungkan antara ibu dan janin dalam hal makanan, pembuangan sisa metabolisme, serta menyaring zat-zat berbahaya. Kulit, otot dan anggota tubuhnya telah terbentuk dan berada pada posisinya. Pada minggu ini, janin telah mampu merasakan detak jantung ibunya. Panjang bayi sekitar 7,5cm dengan trakea, paru-paru, perut, hati, pankreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. pada minggu ini jari tangan dan telapak kaki mulai terlihat.

Perkembangan Janin Minggu ke-14

Telinga janin menempati posisi normal di sisi kiri dan kanan kepala. Demikian pula mata mengarah ke posisi sebenarnya. Leher pun terus memanjang sementara dagu tak lagi menyatu ke dada. Sedangkan alat-alat kelamin bagian luar juga berkembang lebih nyata, sehingga pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat di bedakan antara laki dan perempuan. Denyut jantung janin berdetak kuat (detak jantung hampir 2 kali lebih cepat daripada anda) dan anda dapat mendengarkannya saat pemeriksaan dengan dokter anda. karena sudah memberi respons terhadap dunia di luar rahim ibu, janin mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut, tapi mungkin anda masih belum dapat merasakannya.

Perkembangan Janin Minggu ke-15

Bayi sudah mulai dapat mendengarkan ibunya, mendengarkan denyut jantung, suara perut, dan juga suara anda. Sekarang bayi sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis. ukurannya sekarang sekitar 114 gram dengan panjang sekitar 15 cm. Kehamilan makin terlihat, hingga demi kenyamanan si ibu maupun janinnya, amat dianjurkan mulai mengenakan baju hamil. Sebab, kulit dan otot-otot, terutama di sekitar perut akan melar karena mengalami peregangan luar biasa guna mengakomodasi pembesaran rahim. Garis-garis regangan yang disebut striae umumnya muncul di daerah perut, payudara, bokong dan panggul.

Perkembangan Janin Minggu ke-16

Panjang janin bertambah dengan sangat cepat dan gerakan-gerakannya lebih kuat. Ibu dapat merasakan gerakan-gerakan janinnya dengan meraba perut. Rambut halus tumbuh diseluruh dipermukaan tubuh janin, yang disebut lanugo. Plasenta terbentuk dan berfungsi sepenuhnya. Panjang janin saat ini 16 cm dan beratnya 135 gram. Jika melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot janinsudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Ia sudah mulai menghisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan kencing, dan cegukan. Pada minggu ini jika sinar terang di letakkan di perut anda, bayi akan menggerakan tangan ke arah matanya. Sistem pencernaan janin pun mulai menjalankan fungsinya. Dalam waktu 24 jam janin menelan air ketuban sekitar 450-500 ml. Hati yang berfungsi membentuk darah, melakukan metabolisme hemoglobin dan bilirubin, lalu mengubahnya jadi biliverdin yang disalurkan ke usus sebagai bahan sisa metabolisme.

Jumaat, 11 Februari 2011

Pakaian Mengandung

Sekarang aku dah hampir masuk 4 bulan, uniform aku dah tak muat. Kalau pakai pun dah macam sarung nangka, almaklumla S size..

Baju kurung aku dah tak boleh pakai jugak sebab, mejority pakaian aku pesak gantung so adalah sangat tak boleh masuk lagi. Emmmm aku sekarang dah dah takde pakaian. Malam aku pakai baju kelawar, siang aku pinjam baju hubby..

Minggu ni aku start pakai uniform mengandung hu3 macam bola aku rasa badan aku ni..
Pict maybe next time k, sangat malas nak amik gambar sekarang..